Eind 1800 week de familie Reymenants uit van Antwerpen, waar Remigius Lodovicus Reymenants op 10 april 1878 geboren was, naar Kruibeke. Aanvankelijk doet Reymenants bureelwerk. Dat lag hem niet, zodat hij als leerjongen in een touwslagerij ging werken in Rupelmonde. Kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kocht hij een pand in de Zijwegel. Pas na de oorlog en na het overlijden van zijn vader, vestigde hij zich op 41-jarige leeftijd definitief in Kalmthout.
In 1924 werd de eerste hangar gebouwd en werd de toelating gegeven tot het bouwen van een schuur. In 1927 kwam de eerste werknemer in dienst. In 1933 verhuisde hij naar het hoog wit huis naast de touwslagerij. Een Engels model dat hij op de wereldtentoonstelling van Antwerpen had gezien en waarvoor hij zelf de plannen tekende. Reymenants was 1m50 groot – liep steeds met een bolhoed – sprak vlot vier talen en deed alles zelf: ontwerpen, fabriceren, construeren, vertegenwoordigen, was amateur fotograaf. Hij overleed op 11 mei 1956.
De grondstoffen voor de touwslagerij waren vooral oude scheepstrossen die door de verzekering waren afgekeurd en aldus nutteloos werden. Zij werden terug uit elkaar gedraaid en verwerkt tot valkussens, stootboeien, fenders, matten,… Verder werd afval van jute zakken, afval van de kurkverwerkende industrie, kokos en pluk, zijnde afval van de borstelfabrieken, verwerkt. Daar de touwslagerij rond 1900 zowat de enige industrie was in Kalmthout zijn er heel wat bewoners van deze streek die er gewerkt hebben.
Bij zijn overlijden liet R. Reymenants de touwslagerij over aan Jozef Francken. Als een van zijn eerste werknemers – hij begon op 14-jarige leeftijd – met een twintigtal jaren ervaring kon de touwslagerij in geen betere handen terechtkomen. Hij liet de tekst aanbrengen op de zijgevel van het brieatelier:
Touwslagerij van
Kurkzakken en Stootboeien
Valkussens en Fenders
Alles voor de scheepvaartdij
Francken Joseph
Opvolger Remi Reymenants
Hij overleed op 20 januari 1975. Juist voor zijn overlijden schonk hij het materieel, het alaam en de grondstoffen aan de gemeente Kalmthout, in de hoop dat men dit naar waarde zou schatten.
De gemeente Kalmthout gaf de Touwslagerij eerst onderdak in het Kunsthuis ernest Albert. In 2017 verhuisde het naar het Karrenmuseum in Essen, waar het een mooi plek kreeg in de Havenloods. De perfecte thematiek voor dit Kalmthouts erfgoed.