Tweede Blue-bikelocatie geïnstalleerd aan station Kalmthout

Eerder deze maand werd een nieuwe Blue-bikelocatie met 8 slimme deelfietsen geïnstalleerd aan het treinstation van Kalmthout. Nadat eerder al 12 deelfietsen van Blue-bike aan het station van Heide en 2 deelwagens van Cambio aan het station van Kalmthout werden geplaatst, wordt er dus opnieuw een groen vervoermiddel als alternatief voor de auto aangeboden. Daarmee zet het gemeentebestuur van Kalmthout opnieuw sterk in op een duurzaam mobiliteitsbeleid.

De gemeente investeert al enkele jaren in duurzame mobiliteit, wat past in de klimaatdoelstellingen van Kalmthout. Onder meer op het gebied van milieu en groen, infrastructuur en de samenwerking met verschillende groene coöperaties wordt geïnvesteerd. Ook op mobiliteitsvlak werden eerder al stappen ondernomen. Zo werden in 2018 de eerste deelfietsen van Blue-bike geïnstalleerd aan het station van Heide. Nu is het dus de beurt aan het station van Kalmthout.

Sinds 2018 vind je al 12 Blue-bike fietsen aan het station van Heide. In 2020 stond de teller op 842 ritten, in 2021 op 845. In totaal waren er 177 unieke gebruikers. Vooral in de zomer werd er heel wat afgefietst: tijdens de maand augustus werden er liefst 107 ritten geregistreerd. Gebruikers komen voornamelijk uit Antwerpen en Kalmthout, maar ook een handvol gebruikers uit Mechelen, Brussel en Gent vinden de weg naar de deelfietsen. Ook de 2 Cambio-deelwagens doen het goed: in die categorie werden 392 ritten geregistreerd, goed voor een slordige 18 000 kilometer in 2021.

Om de Blue-bikes te gebruiken, neem je via www.blue-bike.be een jaarabonnement van 12 euro. Dat komt terecht op een aparte kaart of op je Mobib-kaart van de Lijn of de NMBS. Qua praktisch gebruik worden de fietsen voorzien van de nieuwste technologie. Ze hebben niet langer een sleutelslot – zoals in Heide – maar werken met een elektronisch slot. Door je Blue-bike- of MOBIB-kaart tegen het slot te houden of door de QR-code te scannen in de Blue-bike app, ontgrendel je de fiets. Leuke plus: het abonnement is geldig op elk van de 103 locaties van Blue-bike in België: een fiets ontlenen kan dus ook in andere steden of gemeenten.

Het gebruik van de Blue-bikes is gekoppeld aan het openbaar vervoer met de trein. De deelfiets is niet alleen handig voor pendelaars; ook dagjestoeristen kunnen een fiets ontlenen om zich te verplaatsen naar toeristische trekpleisters zoals de Kalmthoutse Heide, het Arboretum of het Suske en Wiske Museum. De deelfietsen zijn permanent beschikbaar aan een voordelig tarief: je betaalt 12 euro lidgeld per jaar. Door een tussenkomst van de gemeente Kalmthout en het Vlaams Gewest betaal je in Kalmthout per ontlening 1,50 euro voor de eerste 24 uur. Als je de fiets langer gebruikt, betaal je een extra ontlening. Per abonnement kan je twee fietsen gebruiken. Maandelijks krijg je een overzicht van je ritten. De betaling gebeurt elke maand per domiciliëring.

De stations van Kalmthout en Heide zullen verder worden uitgebouwd als zogenaamde ‘Hoppinpunten’. Dat zijn vervoersknooppunten met voldoende parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen, gekoppeld aan verschillende vervoersmogelijkheden die worden aangeboden met deelsystemen. Zo kunnen de reizigers met het geschikte vervoermiddel hun verplaatsing maken.

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?