Nieuwe brandtoren Kalmthoutse Heide

Op vrijdag 1 april openden Kalmthouts burgemeester Lukas Jacobs en federaal minister Annelies Verlinden de nieuwe brandtoren in de Kalmthoutse Heide. “Het is een prachtige toren geworden die een adembenemend uitzicht geeft over dit unieke natuurgebied”, zegt burgemeester Jacobs trots.

De gemeente Kalmthout, het Agentschap Natuur en Bos en Astrid (telecomoperator van de hulp- en veiligheidsdiensten) investeerden samen in een nieuwe brandtoren op de Kalmthoutse Heide. De oude brandtoren was verouderd, te laag voor branddetectie en ook te laag om goede communicatieverbindingen te leggen tussen hulpdiensten in het gebied. Daarom besliste de gemeente Kalmthout om een nieuwe brandtoren te bouwen. Die is sinds 2 april 2022 toegankelijk voor het publiek.

“De brandtoren is 42 meter hoog en heeft meerdere functies. Niet enkel biedt hij een betere en hogere werkplek voor de brandtorenwachters, ook de beleving voor de bezoeker is er enorm op vooruit gegaan. Je kan nu vanop grotere hoogte de omgeving overschouwen”, weet Lukas Jacobs. “De toren is ook veel beter toegankelijk, met brede trappen en ruime bezoekersplatformen op 12 en 24 meter hoogte.”

“Naast de meerwaarde voor bezoekers, is deze nieuwe brandtoren ook van grote betekenis voor de hulp- en veiligheidsdiensten in de regio”, vult Annelies Verlinden aan, federaal minister voor binnenlandse zaken. “Op 30 meter hoogte bevindt zich een werkplek voor de brandwacht. Boven op die unit werd een telecommunicatiemast van Astrid geïnstalleerd. Die mast reikt 42 meter hoog en biedt ruimte voor het aansluiten van telecomapparatuur. Zowel branddetectie als communicatie tussen de hulpdiensten worden zo geoptimaliseerd.”

“Bij de grote heidebrand in Kalmthout zo’n 10 jaar geleden ging 600 hectare kostbare heide in vlammen op. De nieuwe mast van Astrid zorgt voor een betere dekking in het uitgestrekte gebied en zal brandbestrijding in de toekomst vergemakkelijken. Communicatie is namelijk van essentieel belang bij noodsituaties”, geeft minister Verlinden mee.

“Daarnaast krijgen we vaker te maken met langdurigere periodes zonder regenval. Met de zomer in aantocht wordt ook onze natuur in Vlaanderen opnieuw kwetsbaarder voor brandgevaar”, vervolgt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir. “Onze mooie natuur is te zeldzaam en te mooi om aan haar lot over te laten. Met de nieuwe brandtoren zetten we alle ogen van toekomstige bezoekers in om eventuele brandhaarden zo snel mogelijk in de kiem te smoren. Daarnaast is de nieuwe toren ook een extra troef om maximaal van de prachtige natuur in de Kalmthoutse Heide te genieten”.

“De Kalmthoutse Heide is een uniek natuurgebied”, besluit burgemeester Jacobs. “Met dit nieuwe landmark beleef je het gebied ten volle. Die biedt een dynamische wisselwerking tussen natuur, recreatie en veiligheid. De infoborden naast en op de toren leren je meer over de natuur en de omgeving. En vanaf nu kan je hem dus ook effectief betreden. Maar ook beneden kan je genieten van het 360°-zicht op de toren. Via een QR-code kan je binnenkort de live-beelden van een camera bovenaan op je smartphone bekijken.”

De gemeente Kalmthout is eigenaar van de brandtoren, het Agentschap Natuur en Bos en Astrid partners in de bouw ervan. Het hele project kostte zo’n 800 000 euro.

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?