Gymhal Kalmthout biedt recreatie en competitie met topmateriaal

Op 27 augustus werd de splinternieuwe gymhal op Sportpark Heikant in Kalmthout officieel geopend. Die topsportzaal is het resultaat van veel en intensief samenwerken. De turnverenigingen GymKa en Crescendo sloegen de handen in elkaar en zijn nu de eengemaakte club Dynamika. Samen met de gemeente Kalmthout én een subsidie van Vlaanderen is de financiering van dit gebouw rond.

Pre-financiering door de gemeente en subsidie van Vlaanderen

Het resultaat mag er zijn: een gymhal met toptoestellen, multifunctionele ruimtes, een danszaal, overnachtingsmogelijkheden en een uitgeruste keuken. De totale bouwkost bedraagt 5 miljoen euro waarvan we als gemeente 70 procent pre-financieren. Sport Vlaanderen gaf een subsidie van 913 000 euro. De club zelf betaalde de slaapgelegenheden, de cafetaria, de keuken, de tribunes en de turntoestellen voor 100%, de gymhal, de danszaal, de polyvalente zaal en het sanitair voor 30 %. 30 jaar lang betalen ze jaarlijks 60 000 euro terug aan de gemeente.

Topsport en toptechniek

De gymhal is nu al erg populair aan het worden bij topclubs uit België en Nederland. Ook de nationale teams van Australië en Zuid-Korea boekten al trainingstijd ter voorbereiding van het WK in Antwerpen. Momenteel vindt men enkel in Kalmthout alle toestellen die ook op het WK zullen gebruikt worden. Daardoor zit het orderboekje voor 2024 zo goed als vol en begint dat van 2025 goed gevuld te geraken.

De nieuwe gymhal is voorzien van alle moderne technieken, bijvoorbeeld een geothermische installatie. 38 putten van 120 meter diep zorgen ervoor dat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn voor verwarming of koeling. In de zomer wordt de warmte uit het gebouw in de bodem onder de gymhal gestoken, in de winter wordt die warmte er weer uitgehaald om het gebouw te verwarmen.

Met de nieuwe gymhal is Sportpark Heikant nu helemaal voltooid. Het is een prachtig sluitstuk dat honderden Kalmthoutse gymnasten veel sportplezier zal bezorgen.

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?