Behaag…natuurlijk

 • Wat is 'Behaag..natuurlijk'?

  Hagen, houtkanten en bomenrijen vormen in ons cultuurlandschap vaak de enige verbindingswegen voor allerlei kleine dieren tussen de overgebleven groengebieden. Gemengde hagen en houtkanten in landelijke gebieden en privétuinen vormen samen groene linten  en vervangen op die manier gedeeltelijk de verdwenen struwelen, houtkanten en hakhoutbosjes. Door het aanplanten van streekeigen hagen en houtkanten verhoogt de waarde van het landschap zowel voor plant en dier, als voor de wandelaar aanzienlijk.

  Dit najaar organiseert de gemeente Kalmthout voor de tiende maal een ‘Behaag… Natuurlijk’-actie. Het doel van de actie is om tuinen en erven te voorzien van streekeigen planten. Aangezien inheemse hagen en struiken de voorkeur krijgen op draadafsluitingen en houten of betonnen afschermpanelen.

  De milieudienst biedt in samenwerking met Natuurpunt een ruime keuze aan gemengde en gelijksoortige hagen. Bovendien zijn er eveneens knotbomen, fruitbomen of kleinere bosjes te verkrijgen. Wat de soorten betreft die te koop worden aangeboden, wordt opnieuw veel aandacht geschonken aan de promotie van autochtoon plantmateriaal. De autochtone planten zijn allen cursief aangegeven. 

 • Brochure

  • .PDFBrochure Behaagactie 2021

   Download

 • Haagpakketten

  Er worden verschillende pakketten aangeboden, naargelang de ruimte die je wenst te beplanten. Het plantgoed van de pakketten is tussen 80 en 100 cm hoog. (De taxus is lager, zie verder).

  PAKKET 1: BLOESEM-EN BESSENHAAG

  Een pakket met bloeiende en bessendragende struiken. Door minimale snoei in het najaar om de 2 jaar zullen de struiken uitbundig bloeien en vruchten dragen, wat heel wat vogels aantrekt. Door de variatie in soorten is bloei verzekerd tot in de zomer. Deze haag kan naargelang het snoeiritme 1 à 2 m breed worden.

  Soorten: sleedoorn, éénstijlige meidoorn, Gelderse roos, gele kornoelje, sporkehout en wilde kardinaalsmuts.

  24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m.

  PRIJS: €26

  PAKKET  2: VELDESDOORNHAAG

  Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Ondanks de naam heeft deze haag helemaal geen doornen of stekels. De veldesdoorn wordt ook Spaanse aak genoemd. Mooi fijn blad met opvallende herfstkleur. Daar deze plant vrij humusrijke grond vraagt, is hij minder geschikt voor echte zandgronden.

  Soort: veldesdoorn – 25 planten, goed voor 6,25 m.

  PRIJS: €28

  PAKKET 3: MEIDOORNHAAG

  Haag bestaande uit één plantensoort, prima geschikt als tuinafrastering. Deze sterk doornige plant komt ook tot bloei, indien hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen worden als nectarproducenten bezocht door veel insectensoorten. De rode bessen worden gegeten door allerlei vogelsoorten zoals onze wintergasten kramsvogel en koperwiek.

  Soort: éénstijlige meidoorn – 25 planten, goed voor 6,25 m.

  PRIJS: €25 

  PAKKET 4: BIJENBOSJE

  Een bosje of een haag waarbij vooral aan nectar- en pollenopbrengst wordt gedacht. Dat hebben onze wilde bijen immers nodig.
  Soorten: egelantier, hondsroos, sporkehout, veldesdoorn, wilde liguster en zoete kers. 12 planten, 2 planten per soort.

  PRIJS: €13

  PAKKET 5: TAXUSHAAG

  Taxus is een prima alternatief voor buxus aangezien je er zowel kleine als middelgrote hagen mee kan vormen. Taxus kan eveneens als alleenstaande boom worden aangeplant. Wel opletten voor natte bodems, want dit verdraagt taxus niet. Voor het creëren van een lage haag is het aangewezen om de planten meteen na het aanplanten te snoeien waardoor ze zéér vlug de vorm van de haag zullen vormen.

  Soort: taxus – 5 planten. Goed voor 1,5 m.

  PRIJS: €9,50

  PAKKET 6: HAAGBEUKENHAAG

  Bekende boerenerfhaag, wordt meestal op een hoogte van ongeveer 1,5 m geschoren, voor en na de zomer. Niet te verwarren met de beukenhaag. Soort: haagbeuk – 25 planten, goed voor 6,25 m.

  PRIJS: €26 

  PAKKET 7: BEUKENHAAG

  Het gaat hier om de natuurlijke groene variant. De cultuurvariëteit “rode beuk” wordt niet aangeboden.

  Soort: beuk 25 planten, goed voor 6,25 m.

  PRIJS: €27

  PAKKET 8: LIGUSTERHAAG

  Liguster is een mooie haagplant die vroeger overal te zien was. Mogelijk is juist om die reden deze haagplant inmiddels minder populair. Eigenlijk best gek, want het is een mooie haagplant met klein blad, dichtvertakt en een frisgroene uitstraling. Vogels zijn er gek op (zowel vanwege de beschutting, als voor de besjes). Liguster groeit vrij snel. En niet onbelangrijk: een ligusterhaag is heel makkelijk in elke gewenste vorm te snoeien.

  Soort: wilde liguster – 25 planten. Goed voor 6,25 m.

  PRIJS: €27 
 • Knotwilgen

  Een mooie landelijke knotwilg bekom je door het aanplanten van een knotwilgpoot. De knotwilgpoten, die door Natuurpunt te koop worden aangeboden tijdens ‘Behaag…natuurlijk’, worden geoogst door vrijwilligers van Natuurpunt. Een knotwilgpoot is ongeveer 2,50 m lang en heeft een doormeter van 4 tot 6 cm. Indien deze knotwilgpoot ongeveer 60 cm diep wordt geplant, zal hij uitgroeien tot een volwaardige knotwilg.

  PRIJS: €5 
 • Fruitbomen

  Als je ervoor kiest om een fruitboom aan te planten in functie van de opbrengst, raden we je aan om je vooraf goed te informeren. De bestuiving is namelijk erg belangrijk. De aangeboden soorten zijn allen zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met soorten die in de buurt staan, levert een betere oogst op. Meer info vind je hier. 

  De aangeboden fruitbomen zijn de halfstamversie en ze hebben een stamomtrek van 8 à 10 cm op 1 m hoogte. Er wordt een steunpaal meegeleverd.

  PRIJS: €25 

  PRUIM

  Belle de Louvain’: deze pruimensoort houdt van een standplaats in volle zon en van een neutrale tot licht kalkrijke goed, doorlaatbare grond. De boom bloeit in april met geurende witte bloemen en lokt dan bijen en vlinders.

  KERS

  Lapins’: In april bloeit deze kersensoort met mooie, witte bloesems, ideaal voor wilde bijen en honingbijen. Deze variëteit is zelfbestuivend, wat belangrijk is als er geen andere kersenboom in de buurt staat.  De kersen smaken heerlijk als tussendoortje, maar zijn ook geschikt om er confituur van te maken. Tijdens de herfst kleurt het blad rood tot oranjerood. Net als de meeste kersenbomen heeft deze soort enkele jaren nodig om vruchten te geven.

  APPEL

  ‘Elstar’: Deze appelboom bloeit van midden mei tot begin juni, met een zee van licht geurende, lichtroze bloesems. De soort is deels zelfbestuivend. Voor een extra goede opbrengst is de aanwezigheid van een goede bestuiver nodig. Een zomer- en een wintersnoei is een aanrader voor deze soort.

  PEER

  Doyenné du Comice’: Deze perenboom bloeit van eind april tot half mei met witte bloesems, ontluikend uit rozerode bloemknoppen. De soort kan zichzelf bestuiven, maar een kruisbestuiving met andere soorten geeft meer en beter gevormde vruchten.

 • Hoe bestellen?

  Vanaf 1 september tot 29 oktober 2021 kan je tegen voordelige prijzen streekeigen haagplanten bestellen. Op het bestelformulier duid je je keuze aan. Dit formulier dient uiterlijk donderdag 28 oktober ingeleverd te worden op de milieudienst van het gemeentehuis, samen met de betaling.

  De bestelformulieren en folders met het volledige aanbod, de plantbeschrijvingen en enkele onderhoudtips zijn te verkrijgen in de bibliotheek en op het gemeentehuis. Bovendien vind je de nodige informatie en bestelformulieren ook op de gemeentelijke website.

 • Waar afhalen?

  Op zaterdag 27 november tussen 10 en 12 uur kan je je bestelling afhalen bij de gemeentelijke werkplaats, Galgenheiken 9 (KMO-zone Bosduin). Bij de bedeling wordt gratis compost aangeboden, die je kan gebruiken bij de aanplant van het plantgoed. Dit echter enkel bij bestellingen van meer dan 10 euro en zolang de voorraad strekt. Indien je hiervan gebruik wil maken, kan je dit aanduiden op het bestelformulier.

 • Bestelformulier

  • .PDFBestelformulier ‘Behaag..natuurlijk’ 2021

   Download

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?