Erfgoeddag 2024

Wie aan thuis denkt, denkt onvermijdelijk aan eten. De dampende soep van ‘ons bomma’, de verse lasagne van mama, papa die met de potten rinkelt in de keuken, de geur van versgebakken koekjes… Voor Erfgoeddag 2024 stellen wij ons eigen ‘Kalmthouts Kookboekje vol Herinneringen’ samen. Een boekje waarin heerlijke recepten én een speciale herinnering daaraan samenkomen.

Wil jij bijvoorbeeld het recept van de soep van grootmoeder delen? En de herinnering van de hele familie die elke feestdag volop genoot van die overheerlijke smaak? Uiteraard kunnen ludieke pogingen om oma het geheime ingrediënt te ontfutselen niet ontbreken. Heb je bovendien ook nog een foto van grootmoeder naast het fornuis uit de oude doos? Dan heb jij alle ingrediënten in huis om van het Kalmthouts Kookboekje een geslaagd concept te maken.

Bezorg ons jouw recepten en herinneringen via vrijetijd@kalmthout.be en help mee om alle Kalmthoutse keukenverhalen te bundelen voor Erfgoeddag.

Vanaf 8 tot en met 27 april is het ‘Kalmthouts Kookboekje vol Herinneringen’ gratis te verkrijgen in Bib Kalmthout, Dienstencentrum De Groten Uitleg, Dorpshuis Nieuwmoer en Dorpshuis Achterbroek.

 • Het verhaal van Cerys - de herinnering

  Sunday dinner

  “Hoewel ik zelf een echte Kalmthoutse ben, liggen mijn roots aan de andere kant van het Kanaal. Mijn recept is dan ook oer-Brits. Het is meegekomen via mijn Schotse grootouders. Hoewel de naam van het recept naar zondag verwijst, aten we het eigenlijk met Kerstdag of op andere belangrijke feestdagen. Het bestaat uit gevulde kalkoen (of soms ook kip), in de oven mee gebakken patatjes, Yorkshire pudding en gravy. Net zoals elke Vlaamse familie trots is op zijn eigen recept voor stoofvlees, is elke Britse familie trots op zijn eigen recept van dit geheel en zelfs op elk onderdeel ervan.”

  “Tijdens het maken van dit gerecht zijn er twee heel spannende momenten. Het eerste is het gieten van de yorkshire pudding. Het deeg lijkt wat op pannenkoekendeeg zonder suiker. De vorm moet bloedheet zijn en dan komt ‘The pouring of the pudding’. Dat is echt zo’n moment van ‘erop of eronder’. Het deeg moet meteen vast schroeien in de hete vorm en dan moet deze onmiddellijk in oven. Als hij in elkaar zakt, is alles verloren. Tijdens het bakken zit ook iedereen door het raampje van de oven te kijken om te checken of alles goed gaat met de Yorkshire pudding. Je kan er ook oneindig over doorpraten.”

  “Het tweede spannende moment is wanneer de kalkoen en de patatjes klaar zijn. Deze mogen dan van de bakplaat afgehaald worden en de bakplaat moet met het kookvocht op het gasvuur worden gezet op de 4 pitten tegelijk. Vervolgens moet je blussen met water, bouillon of Bisto en meteen met 2 of 3 personen tegelijk beginnen roeren zodat het geheel niet aanbrandt en een mooie gravy vormt.”

  “Ooit daagde er zo veel volk op voor kerst dat pa twee ovens nodig had. Mijn tante woonde twee straten verder en hij mocht ook de hare gebruiken. Zo moest hij de hele tijd heen en weer lopen tussen twee straten om de kalkoen te bedruipen. Dat was een memorabele kerst!”

  “Nog een belangrijk familieweetje: als je nieuw was in de familie en je kreeg de eer om het vlees te mogen aansnijden, dan was dat meteen ook een stilzwijgend welkom in de familie.”

 • Het verhaal van Cerys - het recept

   

  Sunday Dinner

  Stuffed turkey or chicken with roasted potatoes, Yorkshire pudding, gravy and vegetables
  Gevulde kalkoen of kip met gebakken patatten, Yorkshire pudding, jus en groenten

  Stuffing (vulling):

  “Kan je zelf kiezen, maar wit brood, melk, gesnipperde ui en kruiden (parsley, sage, rosemary & thyme, you know) is een goede basis. Een vast recept heb ik hier niet voor. Dat hangt af van de grootte van de kip of kalkoen en hoeveel personen er komen. Soms maak ik dat ook niet, die vulling vult namelijk erg hard.”(pun intended)

  “Kip of kalkoen kruiden en braden op een ovenplaat, met daarrond de geschilde en gesneden petatten. Genoeg boter toevoegen. Regelmatig de kip en patatjes bedruipen met het braadvocht.”

  “De patatjes mogen best lang mee braden. Zo krijgen ze een mega donkere en dikke krokante korst op de onderkant en zijn ze van binnen lekker fluffy.”

  Yorkshire pudding:

  Voor 6 personen:

  • 4 eieren klutsen
  • 200 ml melk erbij en mengen
  • 200 gr gezeefde gewone bloem er bij en goed kloppen zodat er geen brokken zijn
  • Snuif zout
  • Deeg koel zetten (ijskast hoeft niet, maar ook niet naast warm kookvuur)
  • Deegvorm (rond, muffinvorm, maakt niet uit) een kwartier in de oven laten opwarmen, met laagje olie er in. Olie en vorm moeten heet zijn.

  The pouring of the pudding:

  In één vlotte beweging: oven open doen, ovenplaat met vlees en patatten er uit, deegvorm er uit, deeg er in, deegvorm terug in de oven en de oven vanaf dan een 25-tal minuten NIET meer open doen. Pudding gaat rijzen tot iets luchtig en lekker. Door de hete vorm gaat de rand van de pudding al meteen dichtschroeien (je ziet dan bubbeltjes aan de kant) zodat de stoom langs boven er uit gaat en ze lekker luchtig worden.

  Ondertussen vlees en patatten van de ovenplaat afhalen en laten rusten.

  Gravy (jus):

  Ketel heet water klaar houden

  Ovenplaat, met aanbaksels en al, op je kookvuur zetten en de 4 pitten er onder op laag vuur

  Ovenplaat blussen met het water en alles losroeren

  Dan Bisto toevoegen (de poedervorm, niet de granules)

  Intens roeren bij de vier pitten, desnoods met 2 of 3 personen tegelijk

  Laten inkoken, overgieten in een pannetje om te serveren. Je kan het zeven, maar wij doen dat eigenlijk nooit.

  Vegetables (groenten):

  Warme wintergroenten passen hier altijd bij. Wij houden het meestal op erwtjes en wortels, opgestoofd met een ajuintje.

 • Het verhaal van Cerys - foto's uit de oude doos

  (c) Cerys Meredith

  Foto 1: Granny, Grandad, Cerys, Alan, David en Richard

  Foto 2: Jassie Geater/Granny

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?