Over het evenement

79 jaar na het effectieve Operation Pheasant spelen figuranten de militaire operatie in Kalmthout na. Dat gebeurt op zondag 22 oktober op Rijkmaker Nieuwmoer (Magermanse Heide-Essensteenweg), op de weilanden achter DBT.
(c) Stichting Vrienden van de Timberwolves
De internationale groep 2nd Armored in Europa organiseert dit evenement, met de deskundige ondersteuning van de Nederlandse re-enactment vereniging MARS. Liefst 250 tot 300 re-enacters nemen deel aan dit gratis evenement.
 • Wat mag je verwachten?

  2nd Armored in Europa en de Nederlandse re-enactment vereniging MARS slaan hun militair kamp op achter de terreinen van DBT aan de Magermanse Heide (Rijkmaker Nieuwmoer). Zij doen dat op dezelfde manier als in 1944.

  Als bezoeker ben je van 10 tot 17 uur welkom om het kamp te bezoeken. Zo krijg je een beeld van het dagelijkse leven van een soldaat in 1944. Daarnaast is er ook een indrukwekkende verzameling van voertuigen en origineel oorlogsmateriaal te zien.

  In de loop van de dag brengen de organisatoren twee keer een historisch spektakel van telkens 45 minuten. Zo herbeleeft het publiek het hoogtepunt van Operation Pheasant. Wees gerust: er wordt enkel met losse flodders geschoten. In totaal nemen een kleine 300 mensen deel aan het re-enactment spektakel. Zij komen uit liefst 17 verschillende landen.

  De dag erop dag reist het gezelschap door naar Nederland. Zij volgen de originele route van Operation Pheasant. Op zaterdag 28 oktober sluiten ze af met een groots spektakel in Etten-Leur.

 • Praktische info

  Weilanden achter terreinen DBT – Rijkmaker Nieuwmoer
  Magermanse Heide 11
  2920 Kalmthout

  Gratis!

  Tijdschema
  10 uur Start evenement
  11 uur Eerste voorstelling
  14 uur Officieel herdenkingsmoment
  16 uur Tweede voorstelling
  17 uur Einde evenement
 • Organisatie en partners

  De internationale groep 2nd Armored in Europa organiseert dit evenement, met de deskundige ondersteuning van de Nederlandse re-enactment vereniging MARS. Liefst 250 tot 300 re-enacters nemen deel aan dit gratis evenement.

  2nd Armored en MARS werken samen met gemeente Kalmthout en enkele lokale vertegenwoordigers uit Nieuwmoer, zoals vrijwilligers Herman Delcroix en Rudi Smeets.

 • Voor scholen

  Op maandag 23 oktober kunnen schoolkinderen van de zesde leerjaren uit de regio een educatief bezoek brengen. Zowel een bezoek aan het kamp als een rondleiding staan op de planning. De organisatie voorziet ook de nodige leerplannen.

  Alle scholen ontvangen een inschrijvingsformulier om zich te registreren.

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?