Geluidsnormen

  • Geluidsnormen  

    Om versterkte muziek af te spelen op je evenement of buurtfeest – hoger dan 85dB – heb je een vergunning nodig. Deze wetgeving is er specifiek om de oren van je bezoekers te beschermen, maar is niet hetzelfde als de wetgeving rond geluidsoverlast voor de buren. Natuurlijk is het wel zo dat het volume op de dansvloer mogelijk ook voor overlast zorgt.

    Hieronder vind je een overzicht. Check tot welke categorie jouw evenement behoort.

    In het aanvraagformulier voor buurtfeesten of evenementen duid je aan voor welke categorie je je muziek wil aanvragen.

    Voor privéfeesten gelden andere regels.

  • Geluidsmeter

    Vanaf 95dB ben je verplicht om een geluidsmeter te gebruiken. Je kan als vereniging een geschikte geluidsmeter “10Eazy” ontlenen bij de gemeente. Duid dit dus aan in de evenementenaanvraag. Bij de meter zit een handleiding, het gebruik is heel eenvoudig. Je mag ook gebruik maken van een limiter.

    Voorziet de leverancier van je geluidsinstallatie zelf een meter, vraag dan na of deze voldoet aan de klasse 2 norm NBN EN 616272. Neem bij twijfel contact op met de evenementencoördinator.

    Tip: Zet, indien mogelijk, de meter en de bediening van het hoofdvolume, bij iemand anders dan de DJ zelf, zoals bijvoorbeeld de lichtman. Zo hoeft de DJ zich geen zorgen te maken over de geluidsnormen. Vanuit onze ervaring merken we dat dit voor minder overtredingen zorgt.

  • Wat meet de meter?

    De meter meet bij categorie 2 het gemiddelde over 15 minuten, waarbij de norm van 95dB niet mag worden overschreden: 95dB(A) LAeq,15min.

    Bij categorie 3 is dat het gemiddelde over 60 minuten, waarbij de norm van 100dB niet mag worden overschreden: 100dB(A) LAeq,60min.

  • Oordopjes

    Bij de gemeente kan je als vereniging een oordoppenautomaat uitlenen. Vermeld dit op de evenementenaanvraag.

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?