Joodse Geschiedenis van Heide

Wist je dat Heide tussen de twee wereldoorlogen een ware toevloed van joodse mensen kende? De grote joodse aanwezigheid heeft een wezenlijke bijdrage geleverd in de explosieve groei en bloei van dorp Heide. Tussen 1930 en 1942 waren er minstens 700 ingeschreven joodse inwoners. Bovendien kwamen er vele honderden joodse toeristen in de weekends en tijdens de zomermaanden genieten van de natuur.

Eind jaren ’20 bouwden zij een mooie synagoge, de enige in België buiten de stad. Ze stichtten eveneens een Jeshiva, een hogeschool voor de Talmoedstudie, de allereerste in België. Verschillende hotels waren specifiek gericht op joodse toeristen. En vele pensionnetjes en kamers bij gewone burgers hadden joodse gasten.

Voor en tijdens de tweede wereldoorlog waren vele joden – die het naderende onheil hadden zien aankomen – al vertrokken uit Heide en Antwerpen. Maar helaas werden de 37 achtergebleven joodse mensen tijdens twee razzia’s in Heide door de Duitsers opgepakt en naar de vernietigingskampen gestuurd.

5km, 3u (met tussen stop eetcafé In De Gloria), niet mogelijk op maandag en dinsdag.

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?