Kalmthout langs den Ijzerenweg

Het is ruim 150 jaar geleden dat de spoorlijn van de heidegemeente werd ingereden: op 26 juni 1854 stopte de trein voor de allereerste keer in het station van Kalmthout. Een hoog geplaatst gezelschap uit Brussel en Antwerpen stapte af. Zij werden verwelkomd door de burgemeester Cas en de bevolking. Een journalist beschreef het gebeuren. Hij vond de Kalmthoutse erewacht de charmantste: de allermooiste meisjes uit de gemeente begroetten de treinreizigers.

De trein zou onze streek volledig veranderen. Onze voorouders konden gemakkelijk naar ‘’t stad’ om er te gaan werken. En omgekeerd, konden de stedelingen naar ons dorp reizen. En dat deden zij in grote getale: kunstenaars, toeristen, longpatiënten op zoek naar goede lucht. Vele bemiddelde stedelingen bouwden een tweede verblijf; sommigen bleven er definitief wonen. Zo ontstond Heide-Kalmthout.

Het spoor zorgde voor nieuwe bedrijvigheid: hotels en pensions, boom- en plantenkwekerijen, wasblekerij, zandwinningen, klei-ontginningen, steenbakkerijen, enz… . Het spoor bracht werk en welvaart naar Kalmthout. Van een gesloten Kempisch dorp groeide Kalmthout geleidelijk uit tot een moderne en diverse leefgemeenschap.

De rondleiding maakt de verbinding tussen de twee pittoreske stationnetjes van Kalmthout. Na afloop is er op het Heidestatieplein gelegenheid voor een hapje en een drankje in één van de gezellige cafeetjes, en spoor je vervolgens met de trein van station Heide weer naar station Kalmthout.

6 km, 2,5u

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?