Kapvergunning

Wat?

Kalmthout is een groene gemeente. Ongeveer een derde van het grondgebied wordt dan ook ingenomen door natuurgebieden. Maar ook buiten de natuurgebieden is er nog talrijk bos en groen aanwezig. En dat willen we natuurlijk graag zo houden.

  • Voor het kappen of drastisch snoeien van bomen moet je een vergunning aanvragen
  • Voor het rooien of drastisch snoeien van bomen met een stamomtrek vanaf 20 cm en voor het rooien van heggen is de gemeentelijke kapverordening van toepassing.
  • Voor het kappen van bomen van meer dan 1 meter stamomtrek of voor bomen gelegen op meer dan 15 meter van een vergund gebouw heb je een omgevingsvergunning nodig.
  • Bovenstaande regels gelden voor alle boomsoorten vanaf 20 cm omtrek, dus ook voor zieke of dode bomen.

Hoe?

Je vraagt een aanvraag voor het kappen van bomen aan op de groendienst. Hieronder vind je het aanvraagformulier. Weet je niet of je een gewone kapvergunning of een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen? De groendienst helpt je met plezier verder. Zij contacteren je na de aanvraag voor een plaatsbezoek, daarna wordt de aanvraag behandeld door het schepencollege.

Een omgevingsvergunning voor het rooien van bomen vraag je steeds digitaal aan via het omgevingsloket.

Wat na het rooien?

Na het rooien van een of meerdere bomen, moet je een heraanplanting doen. De lijst van inheemse bomen die onze groendienst aanraadt, vind je hieronder.

Documenten

  • .PDFLijst inheemse bomen en struiken

    Download

  • .PDFLijst inheems plantgoed voor groenbuffers

    Download

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?