Publicaties cultuur

De volgende publicaties werden uitgebracht door de cultuurdienst. Je kan een exemplaar aankopen via de cultuurdienst of het hoofdkantoor van Visit Kalmthout. De contactgegevens vind je hiernaast.

 • ‘Kalmthout aan de IJzer’

  Door Louis Van Loon – 15 euro

  De Oudheidkundige Kring van Kalmthout gaf het dagboek van Kalmthoutenaar Louis Van Loon voor het eerst in 1998 uit. Hij bracht zijn oorlogsjaren door aan het IJzerfront in de Eerste Wereldoorlog. Voor de herdenking van Wereldoorlog I werd het dagboek opnieuw herdrukt.

  Louis Van Loon was een jonge spoorwegarbeider uit Nieuwmoer. In juli 1914 werd hij opgeroepen om het vaderland te verdedigen. Na een helse veldtocht belandde hij aan de IJzer. Daar ervoer hij vier jaar lang de ellende van het front. Van Loon hield stiekem een oorlogsdagboek bij, waarin hij een schrijnend verhaal neerzet van het oorlogsgeweld. De gewone soldaat en burgers betaalden steeds de prijs.

  Het boek werd heruitgegeven door werkgroep Groote Oorlog.

 • ‘Henry Van de Velde en de ‘Calmpthoutsche’ connectie’

  Door Marina Van Aert – 15 euro

  We kennen Henry Van de Velde het best als interieurontwerper en architect. Maar hij startte zijn artistieke carrière eigenlijk als kunstschilder. In die periode, tussen 1881 en 1894, verbleef hij regelmatig in Kalmthout. Naar aanleiding van zijn 150e verjaardag werden er over heel Europa activiteiten georganiseerd, dus ook in Kalmthout. Onder de noemer ‘Henry Van de Velde en de Calmpthoutsche connectie’ werd er een tentoonstelling ingericht, een boek uitgegeven en een lezing gehouden.

  In het boek, met talrijke afbeeldingen van werken van Henry Van de Velde, belicht auteur Marina Van Aert zijn leven in onze gemeente.

 • ‘Historisch waardevolle gebouwen en sites’

  Postkaarten ‘Historisch waardevolle gebouwen en sites’ – € 10

  Kalmthout is rijk aan historisch waardevolle gebouwen en sites. Maar wat weet de Kalmthoutse bevolking er eigenlijk over? Cultuurraad Kalmthout dacht samen met de cultuurdienst een project uit om de bekendheid van deze interessante sites te verhogen. Met een mooi infobord lichten we de geschiedenis en architecturale bijzonderheden van de gebouwen en sites toe.

  Momenteel zijn al 31 infoborden geplaatst. Tijdens een volgende ronde selecteren we nog zo’n 20-tal nieuwe sites die eveneens worden toegelicht. Ter promotie van deze actie brachten we een unieke verzameling postkaarten (incl. verzamelmap) uit.

 • ‘Straffe madammen’

  Cataloog ‘Straffe madammen’ – € 5

  Kalmthout is een kunstzinnige gemeente. Wie kent bijvoorbeeld de kunstenaar Ernest Albert niet? Maar wist je dat ook veel Kalmthoutse vrouwen van wanten wisten? Kalmthout kent heel wat ‘straffe madammen’ met een talent voor woord, muziek, beeld, …

  In de catalogus ‘Straffe madammen’ zetten we daarom elf opmerkelijke dames in de kijker. Leer meer over het leven en werk van Marcelle (mevr. Albert) Breugelmans, Marguerite Cortiaens, Jelena De Belder, Martha De Bondt-Vingerhoets, Jet Jorssen, Maria Rosseels, Maria Schoofs-Vandeneynde, Anna Cornelia (moeder Kee) Thysen, Beth Thyssen, Victorine Van Mechelen en Berthe Van Regemorter.

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?