Spelen kan altijd! Ben je je speelgoed beu of gewoon zin in iets nieuws? Ontdek hieronder hoe ze vroeger speelden en probeer het eens uit. Veel succes en laat ons vooral weten of het gelukt is. Deel een foto van het resultaat op het facebookevent en misschien win jij wel een leuke prijs.
In dit filmpje kan je zien hoe het er echt aan toe ging vroeger. Hoeveel spelletjes vind jij hieronder terug?
Hinkelen
Je kan ook verschillende andere hinkelparcours maken. Kijk in het document hieronder voor voorbeelden.
Download hier enkele leuke hinkelparcours:
.PDFHinkelparcours
Tollen en jojo's
Vraag bij familie of ze nog een jojo of tol hebben. Speelplezier gegarandeerd OF maak een eenvoudige tol uit karton.
Check hier hoe je dat doet:
Bikkelen
Je gooit de vijf bikkels omhoog en vangt ze weer op met de rug van je hand. Dan gooi je ze weer omhoog en vangt ze op in je handpalm. Je gebruikt altijd maar één hand. Meestal lukt dat niet en vallen er een paar op de grond. De bikkels die je wel gevangen hebt leg je opzij en je kiest er één die als werpbikkel dient. Deze gooi je omhoog en in de tijd dat deze bikkel zweeft raap je één bikkel van de grond op. Dan vang je met dezelfde hand de opgegooide bikkel. Dit herhaal je net zo vaak tot alle bikkels opgeraapt zijn. Zodra er een stap in het spel niet gelukt is, mag iemand anders spelen. Wanneer je weer aan de beurt bent, begin je het spel weer op dit punt. Als het gelukt is wordt hetzelfde spel gespeeld, alleen moeten de bikkels dan per twee opgeraapt worden, daarna per drie en tenslotte per vier.
Er zijn veel variaties, soms werden de bikkels op tafel of op de grond gegooid (kon ook nog op verschillende manieren). Dan moesten alle bikkels in de tijd dat de werpbikkel of het balletje opgegooid werd op dezelfde kant gelegd worden. Soms moest dit op een bepaalde manier gebeuren: tussen de middelvinger en de wijsvinger. Als er meerdere bikkels tegelijk gedraaid moesten worden, werd de ringvinger er ook bij ingeschakeld.
Zwart Willemijntje
zat achter ´t gordijntje
zij waste haar hand met water af
zij droogde ze aan den handdoek af
zij nam er een van de tafel af
Anne de pop, ik raap je op
Anne de peer, ik leg er een neer
Moeder de vlo, die bijt mij zo
Die bijt me zeer,
ik leg er een neer.
ik bouw een huisje
van kalk een kluisje
van kalk en steen
daar gooi ik een bikkel heen
Zakspringen
Elk speler krijgt een zak. De spelers zetten hun benen in de zak en leggen al springend een zelfgekozen parcours af. De eerste die het einde van het parcours haalt, wint. (vb. naar de overkant rond kegel en terug)
Hoepel rollen
De hoepel wordt met de hand aan het rollen gebracht en vervolgens met de stok in de goede richting geduwd. Probeer je hoepel zo ver mogelijk te laten rollen zonder hem met je handen aan te raken. Je gebruik nu enkel nog de stok om de hoepel in beweging te houden terwijl je ernaast loopt. Je kan hem ook proberen te keren of van richting doen veranderen door met de stok links of rechts tegen de draaiende hoepel te duwen.
Je kan dit ook met meerdere personen tegelijk spelen om het snelst of om het langst. Of wie al wat gevorderd is, kan allerlei kunstjes uitproberen, zoals rond de hoepel lopen of met elkaar wisselen van hoepel of zelfs door de rollende hoepel duiken. (doe dit het liefst op het gras)
Of speel 2 tegen 2 op een terrein. Kom van weerskanten op elkaar ingelopen. Probeer dan als team zo snel mogelijk de overkant te bereiken. Mocht je onderweg hoepels van de tegenpartij tegenkomen, dan mag je deze met je stokje omver duwen of van richting doen veranderen. Let wel op je eigen hoepel, want een hoepel die op de grond ligt, is uitgeschakeld.
Extra uitdaging: rol een hoepel en probeer met 2 personen zo vaak mogelijk een bal door de rollende hoepel te gooien.
Kijk het oude filmpje bovenaan vanaf 0:39 voor een demonstratie.
Hoela Hoepen
Houd de hoepel in beweging door je lichaam te bewegen.
Diabolo
Waan je in de wereld van een echter circusartiest en leer jongleren met een diabolo.
Het belangrijkste bij de trucs is de snelheid van de diabolo. Als de diabolo niet met voldoende snelheid draait, valt hij van het touw.
Er zijn verschillende manieren om de diabolo aan het tollen te krijgen, maar dit is de eenvoudigste:
Heb je graag wat meer uitleg? Kijk dan onderstaande video:
Gelukt? Probeer dan onderstaande trucs eens.
In onderstaande video leer je de diabolo opgooien en vangen:
Voor verschillende trucs moet je een WRAP kunnen en dat leer je in deze video:
Heb je de WRAP onder de knie? Dan ben jij klaar voor de volgende truc, namelijk de LIFT en dat leer je in de volgende video:
Lijkt het je cool om de diabolo rond je been of arm te laten draaien? Leer dan de ORBIT of SATELIET met onderstaande video:
Driehoekstraat 25,
2920 Kalmthout
03 376 49 50
jeugd@kalmthout.be