This page is also available in Engels

Mastenbos

Even buiten de gemeentegrenzen, tussen Kapellenbos en Putte, ligt het Mastenbos. Tot begin 2000 bestond dit uit twee privédomeinen. Dwars doorheen dit prachtige bos liepen de diverse linies en versterkingen die werden aangelegd om de noordzijde van de Vesting Antwerpen te verdedigen. Het begon met de oprichting van een grote gordel van pantserforten. Eén daarvan, fort Ertbrand, ligt bij het Mastenbos. Het fort is (nog) niet te bezoeken, maar het verhaal maakt deel uit van het geheel aan gebeurtenissen.

Het Agentschap voor Natuur en Bos geeft extra aandacht aan heidebeheer en daar is de zeldzame nachtzwaluw erg blij mee. Hier en daar zie je sporen van een oud landschapspark waar majestueuze dreven je meenemen naar lang vervlogen tijden. De waterpartijen zijn dan weer een pretpark voor vleermuizen, kikkers, salamanders en padden.

Via Dienst Toerisme Kalmthout kan je een gids reserveren om het Mastenbos met zijn indrukwekkende geschiedenis ontdekken. Download hier onze groepsbrochure:

  • .PDFBrochure voor groepsbezoeken

    Download

 

Startplaats:

  • Parking Oude Galgenstraat
  • Parking Kalmthoutsesteenweg (Loopgravenpad)

 

Wandelkaarten:

Het Mastenbos maakt deel uit van het wandelnetwerk Kempense Heide. De wandelkaart is bij de Dienst Toerisme te koop voor € 8.

Ontdek hier het Loopgravenpad:

 

Wandelkaart Mastenbos:

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?