Terugkoppeling participatietraject - Schoolomgeving Den Heuvel

Beste geëngageerde,

Vorig jaar vroegen we je om mee te denken over hoe we de schoolomgeving veiliger konden maken. Ouders, kinderen, leerkrachten en buurtbewoners gaven hun ideeën tijdens infomomenten, en samen dachten we na over mogelijke oplossingen. Het resultaat? De schoolomgeving werd helemaal heringericht!

Nu, een half jaar later, zijn we benieuwd: Is de schoolomgeving inderdaad veiliger geworden? Ben je tevreden over hoe het participatietraject verliep? En heb je nog tips om de buurt verder te verbeteren?

We horen graag van je!

Invloed maatregelen

Er zijn verschillende maatregelen genomen om de schoolomgeving veiliger te maken. De Kapellaan is omgevormd tot een fietsstraat, waar auto's te gast zijn. Zo kunnen kinderen veilig en rustig naar de fietsenparking fietsen. Auto’s mogen niet meer de Kapellaan inrijden vanuit de Statiestraat, want het stuk tussen de Van Den Bogaertlei en de Statiestraat is nu enkelrichting.

In de Schooldreef zijn okergele fietssuggestiestroken aangebracht, zodat de aanwezigheid van fietsers duidelijker zichtbaar is. Bij de schoolingang in de Kapellaan en de Schooldreef zijn brede zebrapaden geïntegreerd in een wegversmalling, wat de verkeerssituatie overzichtelijker en veiliger maakt voor voetgangers. Aan het einde van de schooldag wordt de Schooldreef omgevormd tot een schoolstraat, waar rust en veiligheid voorop staan.

In deze vragenlijst overlopen we vijf van deze maatregelen. Per maatregel vragen we je mening om na te gaan of de verschillende ingrepen het gewenste effect hebben.

Maatregel 1: Schooldreef Schoolstraat

Er werd een schoolstraat ingevoerd in de Schooldreef. Het invoeren van een schoolstraat zorgt ervoor dat op het einde van de schooldag, de straat tijdelijk onbereikbaar wordt voor gemotoriseerd verkeer. Deze maatregel zorgt voor minder verkeersdrukte en meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Ook is er een wachtruimte voorzien voor ouders die hun kind komen ophalen.

Tijdens de einduren van de school, is een deel van de straat niet toegankelijk voor gemotoriseerde voertuigen. Concreet betekent dit dat het deel van de straat tussen de Kapellaan en de Drieslei ontoegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: van 15.30 uur tot 16 uur en op woensdag van 11.45 uur tot 12.15 uur.

Maatregel 2: Fietsstraat Kapellaan

De Fietsstraat in de Kapellaan zorgt ervoor dat de drukke fietsas beter gefaciliteerd wordt. In een fietsstraat worden de auto’s verboden om de fietsers in te halen. Fietsers krijgen dus meer ruimte. De maximumsnelheid in een fietsstraat is 30km/u voor alle weggebruikers.

Auto's mogen fietsers niet inhalen en alle voertuigen hebben een maximumsnelheid van 30 km/u.  

Maatregel 3: Fietssuggestiestroken Schooldreef

In de Schooldreef werden fietssuggestiestroken aangebracht, dit zijn okergelige stroken. Ze hebben verkeerskundig weinig betekenis, wel accentueren ze de schoolomgeving, proberen ze het verkeer af te remmen en benadrukken ze de mogelijke aanwezigheid van fietsers in de straat.

Maatregel 4: Wegversmalling en brede oversteekplaatsen (Schooldreef en Kapellaan)

In zowel de Kapellaan als de Schooldreef werden versmallingen in de rijbaan aangebracht ter hoogte van oversteekplaatsen aan de ingangen van de school. Deze maatregelen geven de auto’s minder ruimte waardoor het verkeer afremt. Daarbij creëert het een wachtzone voor ouders, een betere zichtbaarheid op overstekende kinderen en wordt de schoolomgeving geaccentueerd.

Aan de oversteekplaats in de Schooldreef is er een wachtzone gemaakt voor ouders die wachten op hun kinderen.

Maatregel 5: Eenrichtingsverkeer in de Kapellaan 

Het stukje Kapellaan tussen de Statiestraat en de Van den Bogaertlei is enkelrichting geworden. Voortaan kan je enkel rijden in de richting naar de Statiestraat. Het is niet meer mogelijk om via de Statiestraat in de Kapellaan te rijden.

In combinatie met de fietsstraat ontstaat er geen enkel conflict meer tussen een fietser en een gemotoriseerd voertuig. In de fietsstraat kunnen auto's fietsers niet meer inhalen. Door de enkelrichting is er geen tegenliggend verkeer mogelijk. In dit smalle straatje komen beide maatregels de fietser ten goede.

ALGEMEEN

Als laatste bekijken we de omgeving in z'n geheel.

Verloop participatietraject

De verschillende ingrepen werden tot stand gebracht door een participatietraject. Dit traject begon met een grote wijkvergadering. Hier kwamen alle geïnteresseerden samen om het te hebben over de verkeersituatie in de wijk. Er werd een oproep gedaan om ook lid te worden van een kleinere werkgroep. In deze kleinere werkgroep werden verschillende maatregelen uitgebreid besproken en afgewogen. De mobiliteitsdienst heeft deze maatregelen uitgewerkt. Op een volgende bijeenkomst werd door de mobiliteitsdienst teruggekoppeld waarom bepaalde zaken wel of niet zouden uitgevoerd worden. Er werd telkens gecommuniceerd met bewonersbrieven.

Communicatie

Indien je niet deelnam aan het participatietraject, kan je 'niet van toepassing' aanduiden.

Participatie

Indien je geen deelnam aan het participatietraject, kan je 'niet van toepassing' aanduiden.

Tijdens de grote vergadering in de school, met de mobiliteitsdienst, directie of leden van de werkgroep...

Bedankt voor je deelname!