Vaccinatiecentrum ELZ Noorderkempen

08/02/2021 – Vaccinatiecentrum Noorderkempen operationeel vanaf half februari

Eerstelijnszone Noorderkempen is volop bezig het vaccinatiecentrum in Brasschaat klaar te stomen. In de tweede week van februari wordt het centrum getest en  daarna kunnen de vaccinaties er starten. In die eerste fase vanaf 15 februari komen de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg aan de beurt. Daarna volgt het niet-medische personeel van de ziekenhuizen en de zorginstellingen. Vanaf maart is het dan aan de 65-plussers en risicogroepen uit de regio.

De vijf gemeentes werken intussen samen met de eerstelijnszone een mobiliteitsplan uit om iedereen zo vlot mogelijk aan het centrum te krijgen. Zo komt er eenvormige signalisatie vanuit alle gemeentes tot aan het centrum. Daarnaast is er binnenkort een website online waarop alle informatie over het vaccinatiecentrum, het vaccineren zelf en de bereikbaarheid terug te vinden zal zijn. Hou de gemeentelijke website en sociale media in de gaten voor meer nieuws en info over de vaccinaties in onze regio.

Wil je je nog aanmelden als vrijwilliger? Dat kan op www.eerstelijnszone.be/eerstelijnszone-noorderkempen

INFO: www.laatjevaccineren.be

25/01/2021 – Vaccinatiecentrum eerstelijnszone Noorderkempen in volle opbouw 

Na de bekendmaking van de locatie van het vaccinatiecentrum voor de gemeentes Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel, ging de eerstelijnszone (ELZ) Noorderkempen aan de slag om het centrum verder uit te bouwen. “Als eerstelijnszone coördineren we het vaccinatiecentrum, maar we worden daar enthousiast in ondersteund door medewerkers van de verschillende gemeentes”, vertelt Cindy De Roeve, voorzitter van ELZ Noorderkempen.

De loods op het militair vliegveld van Brasschaat is intussen volledig omheind én dus afgescheiden van de militaire basis. Voor de komende periode wordt die locatie dé plek waar zo’n 75 .000 inwoners zich zullen kunnen laten vaccineren.

“Van zodra de locatie duidelijk was, startten we verschillende werkgroepen op om het centrum zo snel mogelijk operationeel te maken. Het plan voor de inrichting is klaar, vandaag testen we die opstelling een eerste keer uit. Daaruit leren we wat er eventueel nog anders kan of moet. Als die aanpassingen zijn gebeurd, kan de echte opbouw vanaf woensdag starten”, zegt De Roeve.

“Naast deze locatie inrichten, werken we volop aan een signalisatieplan voor zowel de openbare weg als voor het terrein zelf. Een medisch team werkt de vaccinaties zelf verder uit. Intussen meldden zich al zo’n 1.000 vrijwilligers aan om te komen helpen, wat geweldig is. Tussen die vrijwilligers zitten bv. ook een 50-tal artsen”, gaat Cindy De Roeve verder. “De komende periode contacteren we al die mensen en brengen we in kaart waarbij ze kunnen helpen en wanneer. Da’s een hele klus. Dus als je je hebt opgegeven: even geduld, maar je hoort zeker van ons.”

“Voor je als inwoner uitgenodigd wordt, informeren we alle inwoners van de eerstelijnszone nog uitgebreid over de bereikbaarheid en mobiliteit, hoe de vaccinatie in zijn werk gaat en waar je terecht kan met je vragen. Op die manier hopen we alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.”

Het vaccinatiecentrum moet klaar zijn tegen half februari. Vanaf dan kan er gevaccineerd worden. Die vaccinaties volgen de strategie zoals die nationaal is bepaald. Alle info daarover vind je op www.laatjevaccineren.be.

15/01/2021 – Vaccinatiecentrum Noorderkempen in loods op militair vliegveld Brasschaat

In de eerstelijnszone (ELZ) Noorderkempen wordt het vaccinatiecentrum ingericht in een vrijstaande loods van Defensie op het militair vliegveld van Brasschaat. De ELZ Noorderkempen bestaat uit de gemeenten Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel.

De lokale besturen, de eerstelijnszone en de huisartsenwachtpost Noordrand bestudeerden verschillende locaties. Samen kozen ze voor een loods op het militair vliegveld van Brasschaat.

“Door de keuze voor slechts één locatie zorgen we ervoor dat we het medisch personeel efficiënt kunnen inzetten. Het centrum blijft namelijk 8 maanden open”, zegt Cindy De Roeve, voorzitter van ELZ Noorderkempen. “De loods is 4000 m² groot en zal 10 vaccinatielijnen tellen. Het doel is om er 75 000 mensen te vaccineren. De opbouw van de binnenruimte van het vaccinatiecentrum duurt nog enkele weken. Het is een logistieke uitdaging om de loods om te bouwen, maar de evenementensector staat klaar om dat te realiseren. De eerstelijnszone verwacht klaar te staan vanaf 15 februari. Vanaf dan is het doel om 7 dagen op 7 te vaccineren, afhankelijk van de aanlevering van de vaccins.”

Naast het vaccinatiecentrum voorziet ELZ Noorderkempen mobiele teams op satellietplekken in elke gemeente. Bepaalde doelgroepen zullen ook thuis gevaccineerd kunnen worden.

Mobiliteit

“Ik ben blij dat we, naast de beslissing over de locatie, ook gezamenlijk hebben beslist om een vervoerssysteem in te richten voor mensen die er nood aan hebben. Op die manier worden onze inwoners geholpen om naar het centrum te kunnen komen. Dat aanbod wordt bekendgemaakt wanneer je uitgenodigd wordt voor een vaccinatie”, aldus Cindy De Roeve.

Hoe weet je wanneer je gevaccineerd kan worden?

“Inwoners krijgen een brief met de uitnodiging om een afspraak te maken in het vaccinatiecentrum. Heb je een afspraak gemaakt, dan volg je de richtlijnen ter plaatse. Wie wanneer een vaccin zal krijgen, is opgedeeld in fasen. Op www.laatjevaccineren.be staat meer info, onder andere over die volgorde van vaccineren. Heb je nog twijfels over de vaccinatie? Praat er dan over met je arts of apotheker.”

Helpende handen gezocht!

“Het vaccinatiecentrum heeft heel wat medewerkers nodig. Daarom zoeken we vrijwilligers”, besluit Cindy. “Wil je als vrijwilliger meehelpen bij het vaccineren? Heb je een diploma in een zorgberoep? Of wil je graag alles in goede banen leiden als logistiek ondersteuner? Dan zoeken we jou, want we hebben je nodig. Je kan je aanmelden op vaccinatie@elznoorderkempen.be of via het inschrijvingsformulier dat je op de websites van de eerstelijnszone en de verschillende gemeentes terugvindt.”

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?