Veelgestelde vragen

Ontdek hier de veelgestelde vragen waarop je graag een antwoord wil in verband met de speelpleinwerking.

 • Wat als je kind ziek wordt? [COVID-UPDATE]

  Kinderen die ziek zijn kunnen helaas niet op ons speelplein blijven. Wij zullen je dus opbellen wanneer je kind ziek wordt, zodat het kind zo snel mogelijk opgehaald kan worden. Het is dan de bedoeling dat je kind langs je huisarts gaat voor een onderzoek. Moesten er symptomen van COVID-19 aanwezig zijn en je huisarts beslist om een test af te nemen, dan wachten wij de resultaten af en volgen wij op ons speelplein een stappenplan dat de veiligheidsraad ons voorschreef.

  Wanneer je kind een accidentje voor heeft, passen we eerst EHBO toe. Is er een doktersbezoek of een bezoek aan het ziekenhuis nodig, nemen we contact met je op zodat het kind opgehaald kan worden.

  Bij een bezoek aan de dokter of het ziekenhuis, moeten er steeds verzekeringspapieren ingevuld worden. Een deel wordt ingevuld door een getuige (leiding) en een ander deel door de behandelende arts. Die papieren kan je krijgen op de speelpleinwerking. Het ingevulde document breng je nadien terug binnen op speelpleinen. De gemeente houdt je op de hoogte van de beslissing van de verzekering.

 • Wat als ik te laat kom?

  De speelpleinen starten stipt om 9u!
  Wie te laat komt (zelfs maar 5 minuutjes), kan helaas niet meer deelnemen aan de activiteiten en zal huiswaarts moeten keren.

  Kom dus zeker op tijd!

 • Moet ik vooraf inschrijven of kan ik ook ter plaatse inschrijven?

  Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om ter plaatse in te schrijven. Je moet dus op voorhand online inschrijven. Op die manier kunnen we ’s ochtends snel en veilig de kinderen registreren door hun vrijetijdspas te scannen. Aankomen op het plein kan tussen 8u30 en 9u. Onze activiteiten starten stipt om 9 uur.

  Inschrijven kan tot voor de aanvang van de week waarin je komt. Wil je bijvoorbeeld graag in week 1 komen? Dan kan je je ten laatste op de maandag van week 1 inschrijven tot 8u45.

 • Wat als je ingeschreven bent maar toch niet kan komen?

  Als je niet kan komen, laat ons dat dan zo snel mogelijk weten door een mail te sturen of te bellen naar de jeugddienst. Dan kunnen wij je activiteiten annuleren.

  Als je ons minstens 2 weken op voorhand verwittigt of op vertoon van een bewijs van wettige afwezigheid, krijg je je geld teruggestort (min de commissie voor het online systeem). Vul dus zeker je rekeningnummer aan in je dossier.

 • Zijn er dit jaar uitstappen op vrijdag?

  Er zijn geen grote verre uitstappen meer zoals vroeger. Elke vrijdag zal je kind dus kunnen komen spelen aan speelpleintarief. Op vrijdag voorzien we ofwel een extraatje op het domein ofwel doen we een uitstapje in de buurt. Hieronder vind je het overzicht.

  WEEK 4 (vrijdag 30/7)
  • Alle groepen -> springkastelendag op het domein

  WEEK 5 (vrijdag 6/8)

  • Eendjes & Kikkers -> knutselworkshop
  • Varkens & Panda’s -> bosrust
  • Beren & Tijgers -> naar ‘t stad
  WEEK 6 (vrijdag 13/8)
  • Eendjes & Kikkers -> dansworkshop
  • Varkens & Panda’s -> Bloemenworkshop + slingerbal
  • Beren & Tijgers -> Bloemenworkshop + slingerbal
  Week 7 (vrijdag 20/8)
  • Eendjes & Kikkers -> kinderboerderij
  • Varkens & Panda’s -> speeltuintjes + country line dance
  • Beren & Tijgers -> Boogschieten
 • Gaat het zwemmen op woensdagnamiddag door?

  Ja, op woensdag gaan we zwemmen in het zwembad van Kalmthout.

 • Wat is een vrijetijdspas en hoe kom ik eraan?

  Wanneer je jezelf als gezin registreert, wordt er per kind een vrijetijdspas met barcode aangemaakt. Dit pasje heb je nodig om vlot naar de speelpleinen te komen en kan je ter plaatse ophalen. De dagen dat je kinderen naar speelpleinen komen, brengen ze dit pasje mee. Met een scanner aan de inkom checken we of je kinderen ingeschreven zijn.

  Tip! Bevestig de vrijetijdspas met een touwtje aan de rugzak van je kind zodat deze zeker niet kwijtgeraakt.

  Wie al een vrijetijdspas had, kan deze blijven gebruiken. Goed bijhouden is dus de boodschap!

  Ben je het pasje kwijt, stuur dan zo snel mogelijk een mailtje naar jeugd@kalmthout.be, dan maken we een nieuw (kost:€5).

 • Kan ik belastingsvermindering krijgen voor een speelpleindag?

  Je kan een belastingvermindering krijgen voor de kosten die je maakt i.f.v. speelpleinwerk.

  Opgelet! Het attest telt enkel voor de ouder die het kind ten laste heeft. Zorg er dus voor dat alle gegevens correct in je account staan want de attesten worden automatisch aangemaakt volgens de gegevens die ingegeven worden op TicketGang.

  Sinds 20 december 2020 werd de regelgeving rond fiscale aftrekbaarheid van speelpleindagen aangepast.

  • De belastingvermindering geldt alleen voor kinderen beneden de 14 jaar en voor kinderen met een beperking beneden de 21 jaar. Deze leeftijden waren voordien respectievelijk 12 en 18. Goed nieuws dus!
  • De werkelijk gedane uitgaven worden beperkt tot maximum 13 euro per kind per speelpleindag, ongeacht wanneer de dag aanvangt of eindigt en dit voor het speelpleinjaar van 2020. Vanaf 2021 Geldt 13,70 euro per kind per speelpleindag.
  • De belastingvermindering bedraagt 45% van de werkelijk gedane uitgaven. Alleenstaande ouders met een belastbaar inkomen van minder dan 18.000 euro krijgen een belastingvermindering van 65%.
 • Waar kan ik een attest vinden?

  Je kan zowel een mutualiteitsattest als een fiscaal attest eenvoudig zelf downloaden vanuit je gezinsaccount op kalmthout.ticketgang.eu. (gezin > attest)

  • De mutualiteitsattesten worden opgemaakt aan het einde van de zomer.
  • Het fiscaal attest is beschikbaar vanaf het 2de kwartaal na het fiscaal jaar.
 • Hoe kan ik sociaal tarief aanvragen?

  Je kan sociaal tarief aanvragen via je gezinsaccount op Ticketgang. Breng hiervoor een kleefbriefje van je ziekenfonds binnen of mail het door naar jeugd@kalmthout.be. Voor meer informatie over ‘verhoogde tegemoetkoming’, contacteer je je ziekenfonds.

 • Wat als mijn kind niet zindelijk is?

  Een accidentje kan altijd gebeuren en dat is uiteraard geen probleem maar kinderen die niet zindelijk zijn, kunnen op ons speelplein helaas niet terecht.

 • Kan ik mijn kind inschrijven in een andere leeftijdsgroep dan het geboortejaar?

  Neen, wij werken steeds op basis van geboortejaren. Het is dus niet mogelijk om te kiezen in welke groep je kind zit om bij broertjes, zussen, vriendjes of vriendinnetjes te spelen.

  Ja, indien u ons een bewijs van de school kan bezorgen dat uw kind in een ander leerjaar zit dan dat van zijn/haar geboortejaar, kunnen we hem/haar eventueel bij een groep hoger of lager indelen.

  Ja, voor kinderen met een zorgbehoefte kijken we naar de mentale leeftijd en proberen we een inschatting te maken van welke groep het beste bij hun noden past.

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?