Thuiscomposteren

Wat?

Wanneer je groente-, fruit- en tuinafval composteert, boots je het natuurlijke proces van afvalverwerking na. Bladeren, takken, vruchten en zelfs hele bomen sterven in het bos geleidelijk af en vormen de bouwstenen voor nieuwe planten en dieren. Met andere woorden: dit is 100% recyclage. Je kan dit principe ook gebruiken in je eigen tuin door organisch afval uit keuken en tuin tot compost om te vormen. De compost die achterblijft, kan je vervolgens gebruiken in de eigen tuin. Zo hoef je je tuinafval niet meer naar het recyclagepark te brengen. Naast een goede bemesting heeft het gebruik van compost nog verschillende andere voordelen: het verbetert de bodemstructuur, vergemakkelijkt de infiltratie van water in de bodem en voorkomt verdroging van je tuin omdat het langer water vasthoudt. Thuiscomposteren is gratis én goed voor het milieu.

Hoe?

Composteren doe je in een compostvat of -bak. Hou er rekening mee dat een compostvat kleiner is en hier minder lucht aankan, waardoor het compostmateriaal ook verschillend is bij de twee toepassingen. Gebruik daarom een compostvat voor verteerbaar afval uit de keuken en een compostbak of -hoop voor grotere hoeveelheden groente-, fruit- en tuinafval.

Op het recyclagepark koop je een compostvat met beluchtingsstok voor 35 euro. Je kan eveneens compostbakken uit gerecycleerde kunststof bestellen voor 60 euro. Weet je niet goed hoe je er aan begint? Op de milieudienst krijg je gratis folders en handleidingen over thuiscomposteren.

In Kalmthout zijn een tiental compostmeesters actie die opgeleid zijn om je verder te helpen met je vragen over composteren. Daarnaast geven ze af en toe demonstraties op de compostdemoplaats naar het recyclagepark. Deze demonstraties worden tijdig aangekondigd in de nieuwsbrief. Groepen en scholen maken een afspraak via de milieudienst. Ondervind je problemen met het composteren? Dan komt een van de compostmeesters eens bij je langs om te kijken wat er fout loopt en zoekt hij samen met jou naar een geschikte oplossing.

Je kan ook altijd meer te weten komen over composteren via Ovam of Vlaco.

 

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?