De Aziatische hoornaar: hoe herkennen en nesten bestrijden?

De Aziatische hoornaar is de laatste jaren aan een opmars bezig in Vlaanderen. Ook in Kalmthout worden we meer en meer geconfronteerd met die invasieve wespensoort. Niet enkel honingbijen, maar ook solitaire bijen - en vrijwel eender welk ander insect - kan een prooi zijn. Hoe herken je het beestje? Wat kan je doen als je een nest vindt? We zetten wat zaken op een rij.

De Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een wespensoort uit zuidoost China. Sinds 2016 is de soort ook aanwezig in Belgiƫ. De Aziatische hoornaar is bijna twee keer zo groot als een wesp of honingbij. Een handige manier om de hoornaar te herkennen, is met een 1 euro-muntstuk: hoornaars zijn namelijk altijd groter. Een steek van de Aziatische hoornaar is vergelijkbaar met een steek van een andere wesp.

De Aziatische hoornaar vormt een bedreiging voor de biodiversiteit - de honingbij in het bijzonder - en de landbouw. Ze eten andere insecten op die een belangrijke rol spelen in het bestuivingsproces. Jagende hoornaars kunnen een hele bijenkast stilleggen en hebben zo een enorme impact op onze imkers en hun honingproductie.

Waarom en hoe bestrijden?

In het voorjaar vangen imkers de jonge koninginnen die hoornaar. Merk je toch een primair nest in een haag, struik, je garage of tuinhuis? Dan vul je via www.brandweerzonerand.be/wespenverdelging het formulier in.

Secundaire hoornaarsnesten zie je in de toppen van bomen en zijn veel groter. Die meld je aan de gemeente Kalmthout via milieu@kalmthout.be of 03 376 49 90. Een gespecialiseerde aannemer verwijdert dan die nesten. Daarvoor betaal je een retributie, net als bij het verwijderen van wespennesten door de brandweer.

Merk je een hoornaarsnest op in je tuin of ergens op het openbaar domein? Meld hem dan zeker ook via www.vespawatch.be.

Ontdek je Aziatische hoornaars in de tuin, maar zie je nergens een nest? Neem dan contact op met de Biegilde van Kalmthout via www.biegilde-kalmthout.be. De imkers proberen het nest te lokaliseren. Ze brengen een merkteken aan op enkele werksters en kijken welke richting ze uitvliegen en hoelang het duurt voor ze opnieuw naar je tuin komen. Zo proberen ze het nest te vinden om het daarna te kunnen verdelgen.

Milieudienst

Contact

milieu@kalmthout.be 03 376 49 90
Zonnedauw, Kapellensteenweg 170

Openingsuren

Maandag 9u - 12u en 13u30 - 16u30
Dinsdag 9u - 12u
Woensdag 9u - 12u en 13u30 - 16u30
Donderdag 9u - 12u
Vrijdag 9u - 12u