Bib Kalmthout

In de bibliotheek van Kalmthout kan je terecht voor het uitlenen van boeken, strips, films, magazines… en het lezen van tijdschriften, kranten…  Je kan er ook gebruik maken van het internet met je eigen laptop, tablet of smartphone of onze internet-pc’s.

De bibliotheek is vrij toegankelijk voor iedereen. Als je boeken of ander materiaal mee naar huis wil nemen, moet je je als lid laten inschrijven. Dat kan aan de balie van de bibliotheek. Iedereen kan lid worden van de bibliotheek, ook inwoners van buiten de gemeente. Je hebt wel een geldig legitimatiebewijs nodig, zoals een identiteitskaart. Tot 18 jaar is lid worden gratis.

Alle info over Bib Kalmthout vind je op hun eigen website:

Website Bib Kalmthout

Vrijwilligerswerk in Bib Kalmthout

In de bibliotheek van Kalmthout kan je op verschillende manieren als vrijwilliger aan de slag. 

Voorlezen 

Voorlezen heeft tal van positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Zowel op emotioneel, cognitief als sociaal vlak. Voorlezen draagt bij tot een betere taal- en leesvaardigheid van het kind. Hoe vroeger en regelmatiger kinderen worden voorgelezen, hoe groter de voordelen zijn. Voorlezen is een vast ritueel in de bib. Kinderen genieten van het rustmomentje en laten zich meevoeren in het verhaal. 

Als vrijwilliger lees je een paar keer per maand voor op woensdagnamiddag en/of zaterdagvoormiddag in de bib aan het Kerkeneind en/of de jeugdbib in Nieuwmoer. Dit gebeurt in een beurtrol met andere voorlezers.  

Vrijwilliger bij Jeugdbib Nieuwmoer

Boeken rondbrengen 

De bib zorgt ervoor dat kinderen al heel vroeg in aanraking kunnen komen met boeken. Daarom worden er boekrugzakjes gebracht naar kinderdagverblijven en onthaalouders. 

Als vrijwilliger rijdt je met je eigen wagen op de afgesproken dagen rond om de boekrugzakjes weg te brengen en weer op te halen. De rugzakjes worden door het team van de bib klaargemaakt. 

Er worden ook boeken gebracht naar inwoners die zelf niet meer in de bib geraken. Lees er hier meer over: Bib aan Huis. 

De Leesjury 

De Leesjury is de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen, voor kinderen en jongeren. Elk jaar lezen en bespreken ze acht boeken en kiezen ze hun favorieten. 

Als vrijwilliger kies je mee de boeken die besproken zullen worden. Je praat met de kinderen en jongeren over de boeken in een leesgroep. 

Word vrijwilliger!

Vrijwilliger en kind bij Bib Kalmthout

Bibliotheek Kalmthout

Openingsuren

Maandag 14u - 20u
Dinsdag 14u - 20u
Woensdag 14u - 20u
Donderdag 9u30 - 12u30 en 14u - 17u
Vrijdag 9u30 - 12u30 en 14u - 17u
Zaterdag 9u30 - 12u30

Info

Bib Kalmthout heeft ook een extra locatie. Jeugdbib Nieuwmoer kan je terugvinden boven het Dorpshuis Nieuwmoer (Nieuwmoer-Dorp 12). Geopend op woensdagen van 14 tot 17 uur.