Taalmaatjes

Oefen Nederlands met Taalmaatjes

Wil je je Nederlands oefenen? Wil je Kalmthout beter leren kennen? Wil je andere mensen ontmoeten? Doe mee met Taalmaatjes!

Een taalmaatje is een inwoner van Kalmthout die Nederlands spreekt. Met een taalmaatje kun je Nederlands oefenen en verbeteren, maar ook heel veel nuttige informatie krijgen over jouw dagelijkse leven in Vlaanderen.

Je spreekt regelmatig af met een Nederlandstalige dorspsgenoot. Je praat over alledaagse dingen en doet activiteiten samen, zoals naar de markt gaan, een tentoonstelling bezoeken, in de Kalmthoutse Heide wandelen, samen een boek lezen in de bib, aan een infosessie of aan andere groepsactiviteiten deelnemen…

Heb je interesse? Check dan zeker deze voorwaarden:

  • Ben je anderstalig?    
  • Woon jij in Kalmthout?
  • Ben je 18+?
  • Spreek je al een beetje Nederlands (minstens niveau 1.2)?

Heb jij vier keer “Ja” geantwoord? Dan kan je deelnemen aan het project Taalmaatjes!  

Neem contact op via het telefoonnummer of het e-mailadres onderaan deze pagina. Kom je liever langs zonder afspraak? Dat kan op dinsdag tussen 18 en 20 uur in Bib Kalmthout tijdens Babbel in de Bib.

Taalvrijwilliger bij Taalmaatjes

Als vrijwilliger bij Taalmaatjes geef je anderstaligen de kans mee te doen in onze samenleving.

Als taalmaatje vorm je een duo met een anderstalige dorpsgenoot die heel vaak een nieuwkomer is en die Nederlands wil oefenen. Jullie kiezen samen waar en wanneer jullie afspreken. Door die ontmoetingen oefent je dorpsgenoot de Nederlandse taal en ontdekt Kalmthout en Vlaanderen. Naast een nieuwe vriend, krijg je zelf ook de kans om iets bij te leren over andere culturen en talen.

Een taalmaatje hoeft niet één persoon te zijn. Je kunt je inschrijven met een vriend, vriendin of familieleden. Elk ‘taalmaatje-traject’ is ook anders. Jullie ontdekken samen wat werkt en wat jullie graag doen.

Af en toe spreken we ook met alle duo’s samen af, om met de hele groep een leuke activiteit te doen en ervaringen uit te wisselen.

Je hoeft als vrijwilliger bij Taalmaatjes geen taalexpert Nederlands te zijn. Enthousiasme, een gezonde interesse in andere culturen en een vleugje geduld is meer dan genoeg. Je leert om een gesprek met anderstaligen op gang te brengen en houden op een laagdrempelige manier. Je maakt hierbij gebruik van verschillende oefenmaterialen die in de Bib Kalmthout aanwezig zijn.

  • Tijdens je vrijwilligerswerk ben je verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen.
  • Je wordt ondersteund door een projectcoach.
  • Je kan deelnemen aan vormingen, intervisies of teambuildingactiviteiten.
  • Je maakt deel uit van een groep van meer dan 350 vrijwilligers die voor het lokaal bestuur Kalmthout vrijwilligen.
  • Je wordt ook uitgenodigd op het groot bedankfeest voor de onbezoldigde vrijwilligers van het lokaal bestuur.

Word vrijwilliger!

Oefenkansen Nederlands

Enkel op afspraak

Openingsuren

Maandag 9u30 - 12u en 14u - 15u
Dinsdag 18u - 20u
Woensdag 9u30 - 12u
Donderdag 9u30 - 12u en 14u - 15u

Info

Deze dienst is telefonisch bereikbaar tijdens de openingsuren. Wil je graag langskomen? Maak dan een afspraak. Dat kan zowel telefonisch als via e-mail.

/onderwijs-welzijn-en-zorg/welzijn/gelijke-kansen/plan-samenleven/taalmaatjes