Leidraad meergezinswoningen

De gemeente Kalmthout heeft sinds 18 juni 2024 een ‘Leidraad voor meergezinswoningen’. De gemeenteraad keurde die goed. Met de nieuwe leidraad willen we een duidelijk kader bieden over wat kan en niet kan op vlak van meergezinswoningen. Dat biedt een houvast voor zowel ontwikkelaars en eigenaars, als voor het beleid dat nieuwe plannen beoordeelt. Je vindt de leidraad onderaan deze pagina.

Inspelen op gewijzigde woonvraag

De leidraad voor meergezinswoningen spreekt zich uit over ontwikkelingen op een aantal afgebakende gebieden in onze gemeente. Concreet gaat het over de centrale woonband in Kalmthout (Kapellensteenweg) en de meer specifiekere kernen zoals Nieuwmoer en Achterbroek.

De laatste jaren merkte de gemeente Kalmthout een grote vraag naar aangepaste en andere woonvormen. Er zijn bv. meer alleenstaanden, gezinnen worden kleiner… Daarop speelde Kalmthout al in met onder andere het ruimtelijk uitvoeringsplan Woonbos II. Enkele uitgangspunten daaruit neemt de gemeente Kalmthout nu mee in een leidraad voor die andere delen van Kalmthout.

De gebieden waar de leidraad op van toepassing is, vormden ook de basis voor de aanduiding van de kleinhandelsgebieden en -linten. Het gaat dan over de omgeving van het marktplein, de Heidestatiestraat en de Kapellensteenweg. Maar ook de dorpskernen van Achterbroek en Nieuwmoer behoren tot de afgebakende gebieden. Daar zijn het veelal de hoofdassen en in mindere mate de zijstraten. In die zijstraten kunnen wel bijkomende wooneenheden worden voorzien, maar op een zeer beperkte schaal en rekening houdend mat alle andere bestaande regels.

Duidelijk kader voor er getekend wordt

De leidraad bakent duidelijk af wat er kan en wat niet. Meergezinswoningen in de vorm van appartementen kunnen bv. niet meer in zijstraten van de Kapellensteenweg. Een grote woning opdelen in twee wooneenheden kan in sommige gevallen wel. Ieder dossier wegen we af aan de leidraad.

Voor architecten en ontwikkelaars wordt het duidelijker waarmee ze rekening moeten houden voor ze naar de tekentafel trekken. Dat gaat over hoogte van gebouwen, bouwlagen, materiaalgebruik, hoe groot een dakkapel mag zijn, de afstand tot de rijweg… Daarnaast hebben we oog voor duurzamere mobiliteit, groene ruimten maar ook water en natuur. Zo willen we in de toekomst meer werk maken van aantrekkelijke woonomgevingen in Kalmthout.