SDG 2: Geen honger

De strijd tegen honger richt haar pijlen voornamelijk op mensen in kwetsbare situaties zoals kinderen en mensen in armoede. Tegelijk richt ze zich op het bevorderen van duurzame landbouw. Zeker onder druk van klimaatverandering is het cruciaal om slim om te springen met voedselbronnen, -productie, -verdeling én -consumptie. Vooral in Westerse landen in voedselverlies aan het einde van de voedselketen een thema dat hoog op de agenda hoort. Enkel zo kan iedereen - inclusief de toekomstige generaties - genieten van voldoende en kwalitatief voedsel.

In beeld: De Zwanenberg

Stappen zetten naar een meer duurzame landbouw, dat is wat heel wat landbouwers al doen. Daarnaast starten er ook jonge ondernemers met duurzame teeltwijzen. Kristien Van Geel begon De Zwanenberg: “Wij willen investeren in een ecologische en duurzame samenleving en geloven in een alternatieve aanpak van ‘aan landbouw doen’, met aandacht voor bodem en natuur. Want ook de volgende generaties hebben recht op een vruchtbare bodem.”

“Duurzaamheid staat bij ons centraal. Wij geven veel aandacht voor de omgeving, de natuur en de bodem. Een gezonde bodem zorgt voor smaakvolle groenten en kruiden. Als de bodem gezond en in balans is, zullen ziektes en plagen na verloop van tijd niet meer overheersend zijn. Zo kan je zonder bestrijdingsmiddelen gezonde en smaakvolle groenten telen. We streven ernaar om een evenwichtige omgeving te creëren waar natuur en landbouw hand in hand kunnen gaan. We zetten de principes van Permacultuur voorop en streven naar een omgeving met een hoge biodiversiteit.”

“Bio en kleinschaligheid staan bij ons voorop. We telen meer dan 100 verschillende soorten groenten en kruiden die we verkopen via het systeem van korte keten. Alle groenten en kruiden die we verkopen, telen we op ons veld. Kraakvers en lekker lokaal dus. Voor ons geen pesticides, geen kunstmest en een minimaal gebruik van machines. Wij maken zoveel mogelijk gebruik van gerecycleerde en tweedehands materialen.”

“We dromen ervan om De Zwanenberg open te stellen voor de Kalmthoutenaar waar duurzaamheid, gezonde voeding en propere bloemen centraal staan en waar mensen kunnen samenkomen in een prachtige en ecologische omgeving.

Beëindig honger, bereik voedselzekerheid en verbeterde voeding en promoot duurzame landbouw.

Communicatiedienst

Openingsuren

Maandag 9u - 12u en 13u30 - 16u30
Dinsdag 9u - 12u
Woensdag 9u - 12u en 13u30 - 16u30
Donderdag 9u - 12u
Vrijdag 9u - 12u