SDG 15: Leven op het land

De aarde is onze habitat. Ze geeft ons leven, voedsel en bescherming. Toch vergeten we haar vaak te verzorgen: Door ontbossing en stroperij neemt niet alleen onze beschikbare landbouwgrond maar ook de biodiversiteit in ijltempo af. De klimaatverandering en de daaruit voortkomende woestijnvorming, droogte en overstromingen bedreigen bovendien onze ecosystemen en het voortbestaan van verschillende diersoorten. Dicht bij huis kan de druk van bebouwing en industrialisering wegen op openbare bossen, recreatiemogelijkheden, wandelwegen, inheemse soorten, e.d…

In beeld: Tuinrangers

Op kleine schaal toch een verschil maken, dat is wat de Tuinrangers in Kalmthout doen. Samen met jou maken ze een safari in je tuin en geven tips hoe je je tuin klimaatbestendig én meer biodivers kan maken. “Door onze kennis te delen, maken we het verschil in onze eigen gemeente”, vertelt Tuinranger Ingrid Van Giel.

“Als we deze wereld willen doorgeven aan onze kinderen, zullen we toch iets moeten doen om het leefbaar te houden. Recupereren van grondstoffen is daar een onderdeel van én iets wat jij in jouw tuin kan doen. Compost, snoeihout en bladeren zijn een waardevolle grondstof die je gemakkelijk in je tuin kan verwerken. En door je tuin toegankelijk te maken voor dieren zoals egel en amfibieën, ben je al een eind op weg.” Collega Linda Michiels vult aan: “We proberen ook te leren van zaken die we vroeger minder goed deden, zoals teveel exoten in onze tuinen planten die onze eigen natuur verdringen en weinig nuttig zijn voor onze biodiversiteit. Ik wijs mensen ook op onze eigen fauna en flora. Wat hebben onze bodembewoners, insecten, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren nodig? Kunnen we in onze tuinen daarvoor een biotoop creëren? Welke planten zetten we daarvoor in onze tuinen? We moeten inzien dat onze tuin niet enkel van ons is. Onze tuin is een deel van een groter ecosysteem.”

Lutgart Niemans: “Ik hoop dat we de komende jaren nog bij veel mensen een safari kunnen doen. Zo delen we onze ervaring en veranderen tuinen naar meer biodiverse en klimaatbestendige plaatsen. In een tuin met weinig gazon en veel verschillende planten is elke dag een beleving. Elke maand is er wel ergens een bloempje te ontdekken en van de natuur krijg je er veel gratis bij. Het is even wat werk, maar daarna is het genieten voor jou én de planten en dieren in je tuin.”

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

Communicatiedienst

Openingsuren

Maandag 9u - 12u en 13u30 - 16u30
Dinsdag 9u - 12u
Woensdag 9u - 12u en 13u30 - 16u30
Donderdag 9u - 12u
Vrijdag 9u - 12u