Lokaal Loket Kinderopvang
Zoek jij een geschikte kinderopvang in Kalmthout? Het is verplicht om je vraag digitaal te registreren via de website van Kinderopvang Noorderkempen. Heb je hulp nodig bij deze registratie? Dan ben je aan het juiste adres bij het Lokaal Loket Kinderopvang (LLK) Kalmthout. Binnen Kalmthout hebben we verschillende soorten kinderopvang:
- Zelfstandige kinderdagverblijven
- Onthaalouders en samenwerkende onthaalouders aangesloten bij de dienst kinderopvang
- Zelfstandige onthaalouders
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig? Dan ben je steeds welkom op volgende momenten:
- Dinsdag: 18.30 – 20 uur in het OCMW van Kalmthout
- Woensdag en vrijdag: 9 – 12 uur in het Huis Van het Kind
Naast de zoektocht naar kinderopvang kan je bij het Lokaal Loket Kinderopvang ook terecht met allerlei vragen over kinderopvang zoals informatie over de verschillende opvangvormen in je gemeente, maar ook vragen rond opgroeien en opvoeden kan je op deze vrije inloopmomenten stellen. We zullen je dan, indien nodig, gericht doorverwijzen.
Dienst kinderopvang
De dienst Kinderopvang Kalmthout organiseert de gezinsopvang en groepsopvang bij samenwerkende onthaalouders. Het verschil tussen deze twee opvangvormen zijn:
- Gezinsopvang: het opvangen van kindjes in een klein groepje (max. 7 kindjes) bij een onthaalouder die dit doet in haar eigen woning.
- Groepsopvang samenwerkende onthaalouders: twee of meer onthaalouders die hun krachten bundelen en samen een grotere groep (max. 18 kindjes) opvangen. Deze opvangvorm kan in eigen woning plaatsvinden of in een grotere opvanglocatie.
Elke onthaalouder en/of groepsopvang die aangesloten is bij de dienst kinderopvang, heeft een vergunning van Kind en Gezin. Dit betekent dat zij zich elke dag inzetten om de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen door de vergunningsvoorwaarden te respecteren.
Heb je vragen over gezinsopvang en/of groepsopvang samenwerkende onthaalouders? Dan kan je hen bereiken via e-mail, telefoon of op afspraak. Je vindt alle gegevens onderaan deze pagina.
Hulp nodig?
Heb je vragen over gezinsopvang en/of groepsopvang samenwerkende onthaalouders? Dan kan je hen bereiken via e-mail, telefoon of op afspraak. Je vindt alle gegevens onderaan deze pagina. Deze dienst beantwoordt graag je vragen over kinderopvang. Zij zijn telefonisch bereikbaar op volgende momenten:
- Dinsdag: 18.30-20 uur
- Alle werkdagen tussen 9-12 uur
Wil je toch persoonlijk je vraag stellen? Dan kan dit op afspraak of tijdens de vrije inloopmomenten op:
- Dinsdag tussen 18u30 – 20u in het OCMW van Kalmthout (Heuvel 39)
- Woensdag en vrijdag tussen 9u-12u in het Huis van het Kind (Kapellensteenweg 170)
Zelf onthaalouder worden?
Heb je zelf zin om onthaalouder te worden? Je werkt met de allerkleinsten, maar biedt evengoed opvang aan schoolgaande kinderen. Klik hier voor meer info.
Veelgestelde vragen over kinderopvang
Welke soorten kinderopvang zijn er?
- Onthaalouders (max 7 kindjes per locatie) inkomen gerelateerd tarief
- Groepsopvang samenwerkende onthaalouders (max 14 kindjes per locatie) inkomen gerelateerd tarief
- Kinderdagverblijf (max. aantal kindje hangt af van de vorm van de groepen 1 begeleider per 5 baby’s 1 begeleider per 8 oudere kinderen 1 begeleider per 7 kinderen in gemengde groepen (zowel vaste dagprijs als inkomen gerelateerd tarief verschilt van opvang tot opvang)
- Zelfstandige onthaalouders (max 7 kindjes) aan vaste dagprijs
Wat is de kostprijs?
De prijs van de kinderopvang is verschillend per locatie. Neem steeds contact op met de kinderopvang naar keuze voor de meest actuele prijzen.
Hoe maak ik een inkomensattest aan voor mijn opvang?
Hoe maak ik een inkomensattest aan voor mijn opvang?
De prijs van de opvang wordt berekend op basis van het gezamenlijk belastbaar beroepsinkomen van het gezin.
Bereken jouw persoonlijke prijs
De startdatum die je hier moet invullen, is inclusief de wendagen. Je haalt het attest inkomenstarief op en bezorgt het aan de dienst kinderopvang. Hulp nodig? Spreek dan de dienst voor kinderopvang aan. We helpen je graag verder.
De eerste berekening vraag je ten vroegste twee maanden voorafgaand aan de maand waarin de kinderopvang start. De prijs geldt zolang je kind naar de opvang gaat tot hij/zij 3,5 jaar wordt, tenzij een herberekening nodig is.
In onderstaande gevallen is een herberekening nodig:
- In het kwartaal waarin je kind 3,5 jaar, 6 jaar en 9 jaar wordt.
- Wanneer je gezinssituatie verandert (bv. partner verhuist, overlijdt, geboorte van een kind, enz.).
- Wanneer je denkt recht te hebben op een individueel verminderd tarief.
- Als je individueel verminderd tarief vervalt
Jaarlijks op 1 januari worden de tarieven geïndexeerd. Een deel van de ouders krijgt van Kind en Gezin automatisch een nieuw attest dat een prijs vermeldt die is aangepast aan de index. Indien dit niet automatisch gebeurt, herbereken je zelf je tarief.
Wat als mijn kindje ziek is? Kan het dan bij de opvang terecht?
Dan kan je kind niet in de opvang terecht. Zoek best vooraf een oplossing voor als je kind onverwacht ziek wordt. Een ziek kind heeft extra zorgen nodig die het niet kan krijgen in de opvang. Een ziek kind kan ook andere kinderen ziek maken.
Bij ziekte van het kind verwittigen (telefonisch, sms) de ouders de onthaalouder voor het afgesproken aanvangsuur zoals opgenomen in het opvangplan. Elke afwezigheid wegens ziekte dient te worden gestaafd met een doktersattest dat uiterlijk vijf werkdagen nadat het kindje opnieuw gezond aanwezig is in de opvang wordt bezorgd per mail. Indien ouders geen attest hebben, wordt deze afwezigheidsdag als een respijtdag beschouwd.
Verschillende ziekenfondsen bieden ook oppasdiensten aan. Contacteer je ziekenfonds voor meer informatie.
Wat als mijn onthaalouder plots ziek wordt?
Als de onthaalouder ziek wordt, brengt de onthaalouder of de dienst kinderopvang je zo snel mogelijk op de hoogte van de ziekte/sluiting. Indien je wenst, zoeken wij, de dienst kinderopvang, mee naar vervangopvang voor je kindje tijdens de ziekteperiode van de onthaalouder. Neem hiervoor contact op met de dienst kinderopvang als je vervangopvang wenst per mail of via het nummer 03 376 44 80. Wij doen al het mogelijke om een alternatief aan te bieden maar hopen ook op je begrip als er geen passende oplossing gevonden wordt. We raden aan om een back-up plan te hebben, bijvoorbeeld familieleden, vrienden of een andere vertrouwde oppas.
Hoe doe ik, als ouder/voogd/opvoedingsverantwoordelijke, een opvangaanvraag voor mijn baby/kindje?
Op de website van het Lokaal Loket Kinderopvang worden alle opvanginitiatieven in de regio voorgesteld en maken we het (toekomstige) ouders makkelijker om opvang voor hun kindje vast te leggen. Zo kan jij als ouder kinderopvanginitiatieven in de buurt zoeken, maar je kan ook een overzicht genereren van opvanginitiatieven die bijvoorbeeld op de route naar het werk liggen. Ook kan er worden gefilterd op prijs, openingsuren, soort kinderopvang…
Via deze website kan je je aanmelden bij verschillende opvanglocaties die jouw voorkeur hebben. Deze aanmelding komt rechtstreeks terecht bij de door jouw gekozen kinderdagverblijven, of dienst gezinsopvang.
Kinderopvang
Contact
Openingsuren
Maandag | 9u - 12u |
Dinsdag | 9u - 12u en 18u30 - 20u |
Woensdag | 9u - 12u |
Donderdag | 9u - 12u |
Vrijdag | 9u - 12u |