Huisvuiltoelage en zorgtoelage
Huisvuiltoelage om medische redenen
In Kalmthout wordt het rest- en GFT-afval gewogen en geregistreerd via de chip in je afvalcontainer. Je betaalt een bijdrage op basis van dat gewicht, afhankelijk van het soort afvalstof. Dat systeem heet gedifferentieerde tarifering of kortweg Diftar. Het doel is om de hoeveelheid afval te beperken en de kosten eerlijk te verdelen. In Kalmthout streven we ernaar maximaal 150 kg restafval per inwoner te verzamelen op jaarbasis.
Veelgestelde vragen over sociale correctie op huisvuilbelasting
Wie komt in aanmerking?
Personen met specifieke medische noden kunnen in aanmerking komen voor een sociale correctie. Let wel: het gaat uitsluitend om medische noden die zorgen voor aanzienlijk meer restafval, zoals het gebruik van incontinentiemateriaal of permanente stoma’s. De tegemoetkoming is bedoeld voor personen die voor de inzameling van hun restfractie een beroep doen op de gemeentelijke ophaling in containers.
Hoeveel bedraagt de sociale correctie?
De sociale correctie wordt per kalenderjaar toegekend en bedraagt 50 euro.
Hoe vraag je de correctie aan?
Om aanspraak te maken op de sociale correctie laat je een aanvraagformulier invullen door je dokter. De ingevulde formulieren worden ingezameld door de thuisdiensten in het lokaal dienstencentrum De Groten Uitleg. Je bezorgt het formulier ook aan de thuisdiensten. Aanvragen doe je vóór 1 oktober.
Zorgtoelage 21+ en Zorgtoelage 21-
Ben je zorgbehoevend en heb je een beperkt inkomen? Mogelijk kom je dan in aanmerking voor de gemeentelijke zorgtoelage 21+ of zorgtoelage 21-. Met deze premie van 250 euro per jaar geeft Kalmthout zijn meest zorgbehoevende inwoners een duwtje in de rug. Daarom hebben enkel mensen met een beperkt inkomen recht op die tegemoetkoming.
Veelgestelde vragen over de zorgtoelage 21+ en 21-
Wie komt in aanmerking?
- Je bent een inwoner van Kalmthout
- Je bent zorgbehoevend en ouder dan 21 jaar: Zorgtoelage 21+
- Je staat in voor de opvoeding van een zorgbehoevende jonger dan 21 jaar: Zorgtoelage 21-
- Aanvragen vóór 1 oktober
- Zorgbehoevenden die in een residentiële voorziening (bv. woonzorgcentrum, residentiële voorziening voor personen met een handicap, …) verblijven, komen niet in aanmerking.
Wat heb je nodig om je zorgbehoefte aan te tonen?
Zorgtoelage 21+
- Attest BelRAI:
- Score 12/30 voor de hele screener OF Score 4,5/12 voor de modules ADL en IADL (opgeteld) OF Score 3/6 of 4/6 op de module Cognitie OF
- Attest medisch-sociale schaal voor integratietegemoetkoming of tegemoetkoming hulp aan bejaarden (min. 9 punten) OF
- Bankafschrift als bewijs ontvangst Vlaamse zorgverzekering
Zorgtoelage 21-
Attest bijkomende kinderbijslag
Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Voor de zorgtoelage, zijn er enkele inkomensvoorwaarden. Je vindt reglementen voor zowel Zorgtoelage 21+ als 21- op deze pagina. Deze zijn trouwens ook beschikbaar in dienstencentrum De Groten Uitleg en het OCMW.
Gezinszorg en Thuiszorg
Contact
Openingsuren
Maandag | 9u - 12u |
Dinsdag | 9u - 12u |
Woensdag | 9u - 12u |
Donderdag | 9u - 12u |
Vrijdag | 9u - 12u |