SDG 10:  Ongelijkheid verminderen

Terwijl een kleine groep mensen een groot deel van de rijkdom bezit, leeft een groot deel van de wereldbevolking nog steeds in armoede. Ook rijke landen krijgen te maken met die ongelijkheid. Meer nog, in de voorbije 30 jaar nam het inkomen van de rijkste 10% 7 tot 10 keer meer toe dan dat van de armste 10% in de OESO-lidstaten. SDG 10 streeft er naar om tegen 2030 de sociale, economische en politieke integratie van iedereen te bevorderen en hun gelijke kansen te verzekeren, ongeacht van wie ze zijn.

In beeld: vzw Tumbador

Er is niet enkel ongelijkheid tussen rijkere en armere landen. Ook in bepaalde landen krijgt niet iedereen dezelfde kansen. Mensen met een beperking vallen vaak uit de boot. “Door revalidatieprojecten voor jongeren met een beperking te steunen, bieden we hen meer kansen”, vertelt Dirk Maes van vzw Tumbador.

“We zetten projecten op in de landelijke gebieden van Peru en Guatemala. De gezondheidszorg in het algemeen – en kinesitherapie en ergotherapie in het bijzonder – zijn er weinig toegankelijk voor de arme plattelandsbevolking”, verduidelijkt Dirk. “Binnen de projecten streven we naar een multidisciplinaire aanpak, zodat de betrokken patiënten (en hun gezinnen) meer kansen krijgen om op een (vol)waardige manier deel uit te maken van de samenleving.” “Onze vzw is opgericht door een aantal inwoners uit Kalmthout. De zetel bevindt zich nog altijd in Kalmthout. Heel wat inwoners zijn als vrijwilliger actief binnen Tumbador. In België focussen we vooral op sensibilisering via nieuwsbrieven en berichten op social media, maar ook door onze werking voor te stellen in scholen. Zo kan er binnen de school een project opgezet worden om de leerlingen meer bewust te maken van de problematiek van jongeren met een beperking, hier en in Zuid-Amerika.”

Dring ongelijkheid in en tussen landen terug.

Communicatiedienst

Openingsuren

Maandag 9u - 12u en 13u30 - 16u30
Dinsdag 9u - 12u
Woensdag 9u - 12u en 13u30 - 16u30
Donderdag 9u - 12u
Vrijdag 9u - 12u