De resultaten zijn gekend: het initiatiefrecht start

Het gemeentelijk hoofdbureau van Kalmthout heeft de verkiezingsuitslag vastgesteld in zijn proces-verbaal van 13 oktober 2024.

Artikel 5, §3 van het decreet over het lokaal bestuur (DLB) kent in afnemende volgorde van lijstgrootte een exclusief initiatiefrecht toe om een meerderheidscoalitie te vormen.

De kandidaat met de meeste naamstemmen van de grootste lijst krijgt na de lokale verkiezingen het initiatiefrecht om een meerderheid te vormen. Die verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen vanaf de dag die volgt op de dagtekening van het proces-verbaal van de verkiezingen. 

Het initiatiefrecht komt eerst toe aan de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste lijst en gaat vervolgens over naar de verkozene met de meeste naamstemmen van de tweede grootste lijst en zo verder in afnemende volgorde van lijstgrootte.

Op basis van het proces-verbaal van het gemeentelijk hoofdbureau komt het initiatiefrecht achtereenvolgens toe aan de volgende verkozenen:

Lijsten in afnemende volgorde van grootte

Verkozene met de meeste naamstemmen

cd&v

Lukas Jacobs

N-VA

Stephanie Devos

GROEN - Vooruit

Inga Verhaert

VLAAMS BELANG

Koen Vanhees

De volledige resultaten kan je nakijken op de website Vlaanderen Kiest.

Meer info vind je op:

    Secretariaat

    Openingsuren

    Maandag 9u - 12u
    Dinsdag 9u - 12u
    Woensdag 9u - 12u
    Donderdag 9u - 12u
    Vrijdag 9u - 12u

    Info

    Het secretariaat verzorgt de administratieve ondersteuning van het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, het Vast Bureau en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.