Leegstaande panden

In onze gemeente streven we naar levendige en fijne buurten om te wonen. Leegstaande panden zijn vaak niet alleen een esthetisch probleem, maar tasten ook de leefbaarheid aan. Leegstaande woningen trekken namelijk ongedierte aan en dragen bij aan het gevoel van verloedering. Om dit tegen te gaan, houdt de gemeente een register bij van de leegstand in Kalmthout.

Leegstandsregister

Als een woning wordt opgenomen in het register kan de gemeente een belasting van €1.000 opleggen, die jaarlijks verder kan oplopen. Heb je het vermoeden dat een huis verloedert en opgenomen zou moeten worden in het register? Dan schrijf je een brief naar het college van burgemeester en schepenen. Het woonloket zal vervolgens een dossier starten, waarbij de eigenaar in het eerste jaar de mogelijkheid heeft om in beroep te gaan tegen de beslissing.

Laat je pand schrappen uit het register.

Wanneer de eigenaar kan aantonen dat de woning gedurende minstens 6 opeenvolgende maanden bewoond is, zal de gemeente de woning uit het leegstandsregister schrappen. Samen kunnen we zorgen voor een gemeenschap waarin alle panden een functionele rol spelen en bijdragen aan het welzijn van onze buurtbewoners.

Huisvesting

Enkel op afspraak

Openingsuren

Maandag 9u - 12u
Dinsdag 9u - 12u
Woensdag 9u - 12u
Donderdag 9u - 12u
Vrijdag 9u - 12u