Gemeentelijke adviesraad voor land- en tuinbouw
GALANT is een adviesorgaan voor de gemeente Kalmthout over land- en tuinbouw. Zowel de bedrijfsgilden, agravrouwen, leden van de Groene Kring en de Landbouwcommissie en individuele landbouwers behartigen de belangen voor de land- en tuinbouw in de gemeente. Ze adviseren over diverse thema’s. De afgelopen jaren kwam onder andere de stikstofproblematiek, het nationaal park of veranderende wetgeving aan bod.
Korte keten
Met het oog op duurzaamheid wenst de gemeente Kalmthout biologische landbouw en lokale productie van voedsel te promoten waarbij de korte keten centraal staat. Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band tot stand komt tussen producent en consument. De landbouwer krijgt een eerlijke prijs voor zijn of haar product. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten rechtstreeks van bij de boerderij. Zonder veel voedselkilometers, tussenschakels of verpakkingsafval.
Biolandbouw
Lokaal geproduceerd voedsel en producten zijn een plusp
unt. Maar wanneer die ook biologisch geteeld zijn, is dit een extra troef. Zo zijn er in onze gemeente ook kleinschalige boerderijen die natuurlijk telen op het ritme van de seizoenen. Bioproducten zijn afkomstig van de biologische land- en tuinbouw. De productiemethode van biologische producten is minder belastend voor het leefmilieu (bodem, water, lucht) en onderworpen aan strikte teelteisen. ‘Bio’ en ‘biologisch’ zijn wettelijk beschermde termen. Om die termen te mogen gebruiken, moeten producenten bepaalde normen en productiemethode respecteren die aan de Europese biowetgeving voldoen.
Wens je echter zelf je eigen groenten te telen? Dit kan natuurlijk ook. De gemeente Kalmthout faciliteert enkele samentuinen en volkstuinen. Hier kan je je eigen groenten en bloemen telen, overeenkomstig de geldende gebruiksovereenkomsten. In een eigen moestuintje, zoals in de volkstuin of met enkele deelnemers samen, zoals in de samentuin. Het moestuinieren in de volks- en samentuinen is steeds bestrijdingsmiddelen vrij. Bovendien wordt het gebruik van compost steeds aanbevolen.
In Kalmthout zijn er tal van verkooppunten voor lokaal geproduceerde producten. Alle verkooppunten en initiatieven vind je terug in de intergemeentelijke gids, de Ecowijzer. Daarnaast vindt maandelijks op de eerste zondag van de maand de streek- en biomarkt plaats op het plein aan de bibliotheek.
Omgevingsvergunning voor vegetatiewijziging
Er bestaat zoiets als een decreet op het natuurbehoud. Daarin zijn ook bepaling opgenomen waarmee men kleine landschapselementen in agrarisch gebied maximaal wil behouden. Dit kunnen bomenrijen, heggen of houtkanten zijn, maar evengoed hagen, wegbermen, bosjes of poelen. Zij zorgen niet alleen voor aanwezigheid van natuur in agrarisch gebied, maar bepalen ook hoe het landschap eruit ziet.
Wie veranderingen wil aanbrengen in het landschap, heeft dan ook toelating nodig van het gemeentebestuur. Of je nu wil rooien, of struiken/bomen wil verwijderen, of je wil reliëfwijzigingen aanbrengen of waterlopen rechttrekken: je dient dit steeds te melden aan de gemeente. Indien je aanvraag goedgekeurd wordt, ontvang je een zogenaamde omgevingsvergunning voor vegetatiewijziging. Deze staat overigens los van het zogenaamde bosdecreet, waarbij boseigenaars over een goedgekeurd bosbeheersplan moeten beschikken.
Een omgevingsvergunning voor het wijzigen van vegetatie vraag je steeds digitaal aan via het omgevingsloket.
Milieudienst
Contact
Openingsuren
Maandag | 9u - 12u en 13u30 - 16u30 |
Dinsdag | 9u - 12u |
Woensdag | 9u - 12u en 13u30 - 16u30 |
Donderdag | 9u - 12u |
Vrijdag | 9u - 12u |