Zoneringsplan van de rioleringinfrastructuur
Zo beschermen we de waterkwaliteit
De Vlaamse milieumaatschappij, of kortweg VMM maakte een zoneringsplan op om de rioleringsinfrastructuur in Vlaanderen te organiseren. Voor de gemeente vormt het zoneringsplan een leidraad voor het beheer en de ontwikkeling van het rioleringsstelsel. Op die manier beschermt ze de waterkwaliteit en voorkomt ze milieuverontreiniging.
In het zoneringsplan wordt de gemeente opgedeeld in vier categorieën.
- Het centraal gebied situeert zich rond de woonkernen, waar een rioleringsstelsel aanwezig is.
- De gebieden waar momenteel nog geen riolering aanwezig is, maar wel gewenst is.
- In bepaalde gebieden worden individuele systemen zoals septische putten of individuele zuiveringsinstallaties gebruikt om afvalwater te zuiveren. Deze gebieden vallen in de zone voor ‘individuele behandeling van afvalwater’, ook wel IBA genoemd.
- Tot slot is er nog de zone voor ‘collectieve voorzieningen zonder bovengemeentelijke zuivering’. In deze zones wordt het afvalwater verzameld en naar een waterzuiveringsinstallatie buiten de gemeente gebracht voor behandeling.
Veelgestelde vragen over aansluiten op de riolering
Kan ik een nieuwe huisaansluiting aanvragen?
Er is één huisaansluiting toegelaten per perceel. Je kan een nieuwe huisaansluiting aanvragen als er nog geen aanwezig is. Bestaande huisaansluitingen worden niet verlegd op hetzelfde perceel. De eigenaar betaalt de nieuwe huisaansluiting en alle rioleringswerken op het eigen perceel. Een medewerker van de dienst openbare werker bezorgt je graag meer info.
Contacteer de dienst openbare werken
Wat moet ik in orde brengen voor een nieuwe huisaansluiting?
Je brengt het regen- en afvalwater gescheiden naar de rooilijn. Daar sluit je aan op het openbare rioleringsstelsel of de openbare gracht.
Moet ik de huisaansluiting laten keuren?
Ja, zowel de werkleider van de technische dienst als een erkende keurder kijken de huisaansluiting na. Laat de sleuf openliggen totdat de werkleider de aansluiting kon controleren.
Maak een afspraak met de werkleider
Daarnaast ben je ook verplicht om een erkende keurder de huisaansluitinge te laten nakijken. Vlario stelde een lijst op erkende keurders uit de omgeving. Daarnaast lees je op hun website meer over de keurder en de voorwaarden voor een goede huisaansluiting.
Is het verplicht om aan te sluiten op de riolering?
In Kalmthout ben je verplicht om aan te sluiten op de riolering, als deze in de straat ligt.
Is een septische put verplicht in Kalmthout?
Een septische put is verplicht in Kalmthout. Dat is opgenomen in het gemeentelijk reglement. Een septische put breekt vast afval af en scheidt het slib en de vloeistof, voordat het vuil water via de riolering naar de waterzuivering afgevoerd wordt.
Betaalt iedereen een saneringsbijdrage?
Bewoners die een onroerend goed bezitten in Kalmthout betalen een financiële bijdrage om kosten te dekken die gepaard gaan met de aanleg, het beheer en het onderhoud van riolerings- en waterzuiveringsinfrastructuur. Pidpa int de bijdrage via de factuur voor het drinkwater. Zo betaalt de burger mee voor het zuiveren van het afvalwater voordat dit geloosd wordt in de waterloop. De opbrengst wordt gebruikt door de rioolbeheerder, Waterlink om nieuwe rioleringen aan te leggen en om bestaande riolering te onderhouden.
Weet wel dat inwoners met een IBA vrijgesteld kunnen worden van de saneringsbijdrage. De voorwaarden voor de vrijstelling lees je op de website van Vlaanderen.
Openbare werken
Contact
Openingsuren
Maandag | 9u - 12u en 13u30 - 16u30 |
Dinsdag | 9u - 12u |
Woensdag | 9u - 12u en 13u30 - 16u30 |
Donderdag | 9u - 12u |
Vrijdag | 9u - 12u |