SDG 6: Schoon water en sanitair
Toegang tot schoon water is essentieel voor duurzame ontwikkeling. Drinkbaar water en sanitair hebben invloed op de gezondheid van elke mens. Sterker, het is een voorwaarde voor sociale welvaart en economische groei. Anticiperen op de voorspelde droogte en verwoestijning is daarom levensnoodzakelijk. Ook moet elke bedreiging in de vorm van ernstige vervuiling van ons grondwater worden aangepakt. Hoewel wij niet voortdurend worden geconfronteerd met waterschaarste omdat we de kraan maar moeten opendraaien, heeft België geen grote voorraad drinkwater en is de uitdaging ook bij ons reëel.
In beeld: dienst openbare werken
Water is voor mens en dier van levensbelang. In Kalmthout werken we aan een duurzaam beheer van water om onnodige afvoer tegen te gaan én om wateroverlast te voorkomen. Één van de waterlopen waar de gemeente Kalmthout extra aandacht aan besteedt, is de Dorpsbeek. “Die waterloop ligt centraal in Kalmthout en heeft een belangrijke functie naar buffering en afvoer van regenwater”, weet Erik Van Belle, verantwoordelijk voor het ‘hemelwaterplan’ in onze gemeente.
“De Dorpsbeek bevindt zich in het Maasbekken en is een belangrijke waterloop die het regenwater van het oostelijk en noordelijk gedeelte van Kalmthout afvoert naar de Kleine Aa. De beek ontspringt in de Kijkuitstraat, loopt doorheen het landbouwgebied ten oosten van de centrale woonband tot aan het perron van station Kalmthout”, vertelt Erik. “De Dorpsbeek werd tijdens de woonontwikkeling vanaf het spoor ingebuisd en heeft daardoor op dat traject een beperkte capaciteit. Daarom is het belangrijk om het water zoveel mogelijk te bufferen en te laten infiltreren in de open landbouwgebieden voordien. Een retentiebekken in de Kijkuitstraat vangt volle rioleringen op van de Kijkuitstraat en zo stroomt overtollig water gecontroleerd naar de Dorpsbeek.”
“Om nog meer capaciteit te voorzien en regenwater in de bodem te laten trekken, koopt de gemeente Kalmthout landbouwgronden aan achter het OCMW-gebouw. Daar leggen we een retentiebekken aan”, gaat Erik verder. “Het doel is om de waterhuishouding van de Dorpsbeek beter te kunnen sturen en zo wateroverlast op bepaalde plaatsen beter te beheersen. Water bufferen en laten infiltreren in het landbouwgebied en in natuurlijk overstromingsgebied ontlast onze woonkernen. Iets wat met de steeds feller wordende klimaatbuien nodig is.”
“Naast de plannen voor de Dorpsbeek, legt de gemeente Kalmthout bij nieuwe verkavelingsprojecten regels op voor ‘ruimte voor water’”, besluit Erik Van Belle.
Zorg voor duurzaam beheer van water en degelijke sanitaire voorzieningen voor iedereen.
Communicatiedienst
Contact
Openingsuren
Maandag | 9u - 12u en 13u30 - 16u30 |
Dinsdag | 9u - 12u |
Woensdag | 9u - 12u en 13u30 - 16u30 |
Donderdag | 9u - 12u |
Vrijdag | 9u - 12u |