Nieuwe gymhal in Kalmthout: topfaciliteiten voor turnplezier op ieder niveau

In het voorjaar van 2022 startte de gemeente Kalmthout met de bouw van een gloednieuwe gymhal. Die biedt onderdak aan een nieuwe, eengemaakte Kalmthoutse turnvereniging. Die vereniging staat ook in voor de uitbouw van de eigen werking én de uitbating van de turnhal. Met deze gymhal is de invulling van Sportpark Heikant compleet.

Update werken (6 september 2022) – Geothermie als alternatief voor fossiele brandstoffen

De gemeente Kalmthout maakt verder werk van een meer duurzame gemeente. Daarbij willen we zelf het goede voorbeeld geven. Dat doen we bijvoorbeeld door te investeren in nieuwe technieken met hernieuwbare energie. Na investeringen in zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen in de sporthal Achterbroek… zetten we nu een volgende stap bij de nieuwe gymhal op Sportpark Heikant.

Nu de funderingswerken aan de gymhal zijn afgerond, start de aannemer met de grondboringen voor de ‘geothermie’. Dat is een techniek waarbij de temperatuur van de aarde wordt gebruikt om te verwarmen en te koelen. In de winter geeft de aarde warmte aan het gebouw, in de zomer onttrekt het systeem warmte uit het gebouw en geeft die terug aan de aarde.

De putten die de komende weken worden geboord – 36 stuks van 125 meter diep – zorgen via een warmtepomp voor die verwarming en koeling van het gebouw. Geen aardgas of andere fossiele brandstoffen dus, maar enkel hernieuwbare energie. Deze techniek is niet zo heel bekend, maar 100% duurzaam. Ook het nieuwe gemeentehuis zal van dezelfde techniek voorzien worden.

De nieuwe gymhal biedt onderdak aan een nieuwe, eengemaakte Kalmthoutse turnvereniging. Die vereniging staat ook in voor de uitbouw van de eigen werking én de uitbating van de turnhal. Met deze gymhal is de invulling van sportpark Heikant compleet.

Het verhaal achter de gymhal

Om het gebouw te kunnen realiseren, werden de Kalmthoutse turnverenigingen Gymka en Crescendo één. De gemeente Kalmthout pre-financiert het project, de verenigingen betalen twee miljoen euro op termijn terug. De hoofdgebruiker is de eengemaakte turnvereniging. Het beheer ligt bij de vereniging zelf, net als bij de atletiek-, voetbal- en petanqueclub op het sportpark. Maar de hal komt ook de Kalmthoutse scholen ten goede. Zij kunnen een deel van de turnhal overdag gebruiken.

In totaal tellen de twee verenigingen samen zo’n 850 leden. Heel wat geïnteresseerden staan nog op de wachtlijst. Tot hiertoe waren beide verenigingen actief op verschillende locaties, wat heel wat logistiek met zich meebrengt. Met een eengemaakte vereniging op één locatie wordt de turnsport in Kalmthout versterkt.

Financiering door club

Het gebouw heeft een turnhal, een danszaal, slaapgelegenheden en een cafetaria. De turnhal zelf heeft zes zones met toptoestellen. Om die investering terug te verdienen, wordt slaapaccommodatie voorzien voor 80 personen. Zo kunnen turnkampen georganiseerd worden en kan de zaal verhuurd worden voor stages voor andere turnclubs.

Ruime Vlaamse subsidies

Er is ook een belangrijke subsidie van zo’n miljoen euro vanwege Sport Vlaanderen. De subsidie van de Vlaamse Gemeenschap kwam er omdat het een sterk dossier is. Vooral het bovenlokale aspect van het project kon Vlaanderen wel smaken.  De gemeente brengt de infrastructuur ook onder in het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB). Daardoor kan 900 000 euro btw gerecupereerd worden. De gemeente investeert dus zelf zo’n 2 miljoen euro.

De gemeente voorziet ook een andere locatie voor het fietscrossparcours dat in 2016 bij de opening van het sportpark tijdelijk werd aangelegd op het terrein voor de gymhal. Er werd al een nieuw parcours aangelegd aan het station van Kalmthout en het ‘crossboske’ in Heide zal ook verder uitgebouwd worden.

In het voorjaar start de aannemer met de werken. In het voorjaar van 2023 moet de nieuwe gymhal klaar zijn.

In beeld

 

 

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?