Nieuwe gymhal in Kalmthout: topfaciliteiten voor turnplezier op ieder niveau

Gymhal Kalmthout biedt recreatie en competitie met topmateriaal

Op 27 augustus werd de splinternieuwe gymhal op Sportpark Heikant in Kalmthout officieel geopend. Die topsportzaal is het resultaat van veel en intensief samenwerken. De turnverenigingen GymKa en Crescendo sloegen de handen in elkaar en zijn nu de eengemaakte club Dynamika. Samen met de gemeente Kalmthout én een subsidie van Vlaanderen is de financiering van dit gebouw rond.

Pre-financiering door de gemeente en subsidie van Vlaanderen

Het resultaat mag er zijn: een gymhal met toptoestellen, multifunctionele ruimtes, een danszaal, overnachtingsmogelijkheden en een uitgeruste keuken. De totale bouwkost bedraagt 5 miljoen euro waarvan we als gemeente 70 procent pre-financieren. Sport Vlaanderen gaf een subsidie van 913 000 euro. De club zelf betaalde de slaapgelegenheden, de cafetaria, de keuken, de tribunes en de turntoestellen voor 100%, de gymhal, de danszaal, de polyvalente zaal en het sanitair voor 30 %. 30 jaar lang betalen ze jaarlijks 60 000 euro terug aan de gemeente.

Topsport en toptechniek

De gymhal is nu al erg populair aan het worden bij topclubs uit België en Nederland. Ook de nationale teams van Australië en Zuid-Korea boekten al trainingstijd ter voorbereiding van het WK in Antwerpen. Momenteel vindt men enkel in Kalmthout alle toestellen die ook op het WK zullen gebruikt worden. Daardoor zit het orderboekje voor 2024 zo goed als vol en begint dat van 2025 goed gevuld te geraken.

De nieuwe gymhal is voorzien van alle moderne technieken, bijvoorbeeld een geothermische installatie. 38 putten van 120 meter diep zorgen ervoor dat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn voor verwarming of koeling. In de zomer wordt de warmte uit het gebouw in de bodem onder de gymhal gestoken, in de winter wordt die warmte er weer uitgehaald om het gebouw te verwarmen.

Met de nieuwe gymhal is Sportpark Heikant nu helemaal voltooid. Het is een prachtig sluitstuk dat honderden Kalmthoutse gymnasten veel sportplezier zal bezorgen.

WIST JE DAT…

  • de turnverenigingen GymKa en Crescendo samen de eengemaakte club Dynamika vormen?
  • de nieuwe gymhal tot de top 5 van grootste turnzalen in België behoort?
  • er geen fossiele brandstoffen nodig zijn voor verwarming of koeling?
  • de turnhal heel wat unieke eigenschappen heeft, zoals een hydraulisch plateau om een mattenberg te maken?
  • de gymhal alle officiële turntoestellen van de Wereldkampioenschappen Antwerpen 2023 huisvest?
  • ook de scholen in de buurt de gymhal zullen gebruiken om te sporten?

Geothermie als alternatief voor fossiele brandstoffen

De gemeente Kalmthout maakt verder werk van een meer duurzame gemeente. Daarbij willen we zelf het goede voorbeeld geven. Dat doen we bijvoorbeeld door te investeren in nieuwe technieken met hernieuwbare energie. Na investeringen in zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen in de sporthal Achterbroek… zetten we nu een volgende stap bij de nieuwe gymhal op Sportpark Heikant.

Nu de funderingswerken aan de gymhal zijn afgerond, start de aannemer met de grondboringen voor de ‘geothermie’. Dat is een techniek waarbij de temperatuur van de aarde wordt gebruikt om te verwarmen en te koelen. In de winter geeft de aarde warmte aan het gebouw, in de zomer onttrekt het systeem warmte uit het gebouw en geeft die terug aan de aarde.

De putten die werden geboord – 36 stuks van 125 meter diep – zorgen via een warmtepomp voor die verwarming en koeling van het gebouw. Geen aardgas of andere fossiele brandstoffen dus, maar enkel hernieuwbare energie. Deze techniek is niet zo heel bekend, maar 100% duurzaam. Ook het nieuwe gemeentehuis zal van dezelfde techniek voorzien worden.

Het verhaal achter de gymhal

Om het gebouw te kunnen realiseren, werden de Kalmthoutse turnverenigingen Gymka en Crescendo één. De gemeente Kalmthout pre-financiert het project, de verenigingen betalen twee miljoen euro op termijn terug. De hoofdgebruiker is de eengemaakte turnvereniging. Het beheer ligt bij de vereniging zelf, net als bij de atletiek-, voetbal- en petanqueclub op het sportpark. Maar de hal komt ook de Kalmthoutse scholen ten goede. Zij kunnen een deel van de turnhal overdag gebruiken.

In totaal tellen de twee verenigingen samen zo’n 850 leden. Heel wat geïnteresseerden staan nog op de wachtlijst. Tot hiertoe waren beide verenigingen actief op verschillende locaties, wat heel wat logistiek met zich meebracht. Met een eengemaakte vereniging op één locatie wordt de turnsport in Kalmthout versterkt.

 

 

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?