Nieuwe gymhal in Kalmthout: topfaciliteiten voor turnplezier op ieder niveau

In het voorjaar van 2022 start de gemeente Kalmthout met de bouw van een gloednieuwe gymhal. Die biedt onderdak aan een nieuwe, eengemaakte Kalmthoutse turnvereniging. Die vereniging staat ook in voor de uitbouw van de eigen werking én de uitbating van de turnhal. Met deze gymhal is de invulling van sportpark Heikant compleet.

Om het gebouw te kunnen realiseren, werden de Kalmthoutse turnverenigingen Gymka en Crescendo één. De gemeente Kalmthout pre-financiert het project, de verenigingen betalen twee miljoen euro op termijn terug. De hoofdgebruiker is de eengemaakte turnvereniging. Het beheer ligt bij de vereniging zelf, net als bij de atletiek-, voetbal- en petanqueclub op het sportpark. Maar de hal komt ook de Kalmthoutse scholen ten goede. Zij kunnen een deel van de turnhal overdag gebruiken.

In totaal tellen de twee verenigingen samen zo’n 850 leden. Heel wat geïnteresseerden staan nog op de wachtlijst. Tot hiertoe waren beide verenigingen actief op verschillende locaties, wat heel wat logistiek met zich meebrengt. Met een eengemaakte vereniging op één locatie wordt de turnsport in Kalmthout versterkt.

Financiering door club

Het gebouw heeft een turnhal, een danszaal, slaapgelegenheden en een cafetaria. De turnhal zelf heeft zes zones met toptoestellen. Om die investering terug te verdienen, wordt slaapaccommodatie voorzien voor 80 personen. Zo kunnen turnkampen georganiseerd worden en kan de zaal verhuurd worden voor stages voor andere turnclubs.

Ruime Vlaamse subsidies

Er is ook een belangrijke subsidie van zo’n miljoen euro vanwege Sport Vlaanderen. De subsidie van de Vlaamse Gemeenschap kwam er omdat het een sterk dossier is. Vooral het bovenlokale aspect van het project kon Vlaanderen wel smaken.  De gemeente brengt de infrastructuur ook onder in het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB). Daardoor kan 900 000 euro btw gerecupereerd worden. De gemeente investeert dus zelf zo’n 2 miljoen euro.

De gemeente voorziet ook een andere locatie voor het fietscrossparcours dat in 2016 bij de opening van het sportpark tijdelijk werd aangelegd op het terrein voor de gymhal. Er werd al een nieuw parcours aangelegd aan het station van Kalmthout en het ‘crossboske’ in Heide zal ook verder uitgebouwd worden.

In het voorjaar start de aannemer met de werken. In het voorjaar van 2023 moet de nieuwe gymhal klaar zijn.

In beeld

 

 

Iets toe te voegen aan deze pagina?

Iets te melden?