Uitbreiding tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen

Naar aanleiding van de aanhoudende droogte wordt het tijdelijk onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen uitgebreid door gouverneur Cathy Berx. Tot aan de opheffing van het verbod mag er geen water meer worden onttrokken uit onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in de betrokken stroomgebieden.

De lente van 2025 blijft uitzonderlijk droog. Sinds 1 maart viel er in het centrum van de provincie Antwerpen slechts 35 mm neerslag terwijl er gemiddeld 148 mm neerslag valt bij een gemiddelde lente (bron: waterinfo.be). Deze droge weersomstandigheden zorgen voor een sterke daling van de waterpeilen in de onbevaarbare waterlopen. Dit blijkt uit de continue peil- en debietmetingen van de provincie Antwerpen en de Vlaamse milieumaatschappij (VMM). En al wordt er volgens de weersvoorspellingen neerslag verwacht in de komende dagen, die zal niet volstaan om de uitzonderlijk droge toestand van het watersysteem structureel te herstellen.

Lage waterpeilen en debieten in de waterlopen vormen een ernstige bedreiging voor fauna en flora in, maar ook rondom de waterloop. Wanneer de waterloop droogvalt, is de schade aan de soorten die in het water leven evident. Maar ook bij lage debieten wordt het ecosysteem van de waterloop bedreigd door te hoge watertemperaturen, te weinig opgeloste zuurstof en verhoogde blootstelling aan roofdieren bij gebrek aan schuilplaatsen. Het ecosysteem van de waterlopen maakt inherent deel uit van het volledige ecosysteem waarin wij leven. Maatregelen zijn dan ook noodzakelijk om het ecosysteem tegen de verdere impact van de aanhoudende droogte te beschermen.

Meer info

Milieudienst

Contact

milieu@kalmthout.be 03 376 49 90
Zonnedauw, Kapellensteenweg 170

Openingsuren

Maandag 9u - 12u en 13u30 - 16u30
Dinsdag 9u - 12u
Woensdag 9u - 12u en 13u30 - 16u30
Donderdag 9u - 12u
Vrijdag 9u - 12u