Hemelwaterplan

De gemeente Kalmthout wil anticiperen op steeds intensere buien door de klimaatopwarming. Daarvoor maakte ze, in samenwerking met rioolbeheerder Aquafin een hemelwaterplan op, waarin verschillende acties opgenomen zijn. De gemeenteraad keurde het plan goed op 21 februari 2022.

De voorbije jaren werd de gemeente meerdere keren geconfronteerd met intense regenbuien en de daarmee gepaarde wateroverlast. Deze 'klimaatbuien' zijn een verschijnsel van de laatste tijd. De bestaande maatregelen om regenwater tijdens zo’n klimaatbuien af te voeren, volstaan niet meer. Dat plan biedt antwoorden op de uitdagingen bij intense regenval. Maar ook meer water laten infiltreren in de ondergrond is een uitdaging, zowel tegen wateroverlast als tegen droogte en lage grondwaterstanden.

Lees hieronder welke acties de gemeente al uitvoerde van het hemelwaterplan of download het volledige hemelwaterplan.

Bufferbekkens

De gemeente maakte vier open bufferbekkens. Die lopen vol wanneer het regent en daarna zacht weer leeg in de aanpalende waterloop. Enkel als ze bij hevig regenweer helemaal vol raken, geven ze al een deel van het water terug aan de beek. De bufferbekkens zorgen ervoor dat waterlopen minder snel onder druk komen en vermijden dus problemen stroomafwaarts.

Daarnaast zijn er drie grote ondergrondse bufferbekkens: aan de rotonde aan de Heikantstraat, onder het Willy Vandersteenplein en onder het marktplein. Ook die bufferen regenwater en pompen het water dan stelselmatig af in de beek.

Het retentiebekken achter het OCMW baadt in de avondzon.

Wadi's

De gemeente investeerde in de aanleg van wadi’s en wadigrachten bij nieuwe verkavelingen of de heraanleg van gewestwegen. Zo merk je wadigrachten langs de Essen- en Wuustwezelsteenweg en in het Sportpark Heikant. Dat zijn erg brede en diepe grachten. De Victorine Van Mechelenlaan, Groenhof en de Krenkhoek kregen dan weer een bufferbekken of een wadi.

Al de bovenstaande ingrepen zijn er om water te bufferen en stelselmatig af te voeren. Bij droger weer is er geen water. Bufferbekkens of wadi’s zijn dus niet bedoeld als extra vijver of ven.

Ontharden en hergebruiken

Een bijkomende uitdaging is om droogte en lage grondwaterstanden te vermijden. De gemeente Kalmthout zet daarom de komende jaren extra in op niet alleen het ontharden van pleinen, maar ook van voetpaden en andere openbare plaatsen. Zo kan regenwater ter plaatse de grond intrekken en dat komt de grondwaterstand ten goede. Daarnaast legt de gemeente extra en strengere regels op bij omgevingsaanvragen. Zo moet je in Kalmthout, naast een regenwaterput, zorgen voor 37,5 liter buffervolume per aangesloten vierkante meter verharde oppervlakte. De Vlaamse norm is 25 liter per vierkante meter.

Milieudienst

Contact

milieu@kalmthout.be 03 376 49 90
Zonnedauw, Kapellensteenweg 170

Openingsuren

Maandag 9u - 12u en 13u30 - 16u30
Dinsdag 9u - 12u
Woensdag 9u - 12u en 13u30 - 16u30
Donderdag 9u - 12u
Vrijdag 9u - 12u